Primariile care nu au contracte de paza pierd de doua ori in cazul sustragerii materialului lemnos

0
330
Lucia Varga, fost ministru al Padurilor: “Proiectul de lege initiat de Ponta permite taierea padurilor fara documente”
Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor Lucia Varga: Guvernul Ponta albeşte cu acte furtul de lemne din păduri!
Primariile care nu au contracte de paza pierd de doua ori in cazul sustragerii materialului lemnos

Suprafata totala impadurita a judetului Caras-Severin este de 408.939 de hectare, din care fond forestier de stat 365.439 de hectare, ceea ce pune Caras-Severinul pe primul loc in acest segment la nivel national. In primul semestru al acestui an, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Caras-Severin a aplicat 13 amenzi tot atator primarii pentru neincheierea contractului de paza la padurile din administrare cu structuri silvice.

Valoarea acestor sanctiuni contraventionale se ridica la 27.500 de lei. „Primariile au inceput sa inteleaga necesitatea contractelor, deoarece pot pierde de doua ori in lipsa acestora: o data pentru ca li se fura material lemnos (ceea ce le face direct raspunzatoare) si prin plata amenzilor aplicate. In cazul in care paguba depaseste de cinci ori valoarea unui metru cub, trimitem dosarul la Parchet, devenind caz penal“, a precizat Romel Buzescu, seful ITRSV Caras-Severin.

Institutia a intreprins aproape 700 de controale de fond, dintre care 600 au fost efectuate de Directia Silvica. Au fost sesizate 25 de infractiuni la taieri de arbori, soldate cu 46 de contraventii, amenzi a caror valoare totala se ridica la 52.300 de lei. Volumul de masa taiat ilegal este de 1.870 de metri cubi, paguba creata si recuperata fiind de 368.000 de lei.

„O amenda a fost aplicata pentru un incendiu in padure. Este o problema foarte serioasa si ar trebui gasita o solutie. Ca pe vremea tatarilor, in fiecare primavara arde judetul si nu sunt toate aceste pagube cuantificate. Ecosistemul are de suferit. Subventiile de la APIA fac oamenii sa dea foc pentru a-si curata pasunile. Acestea ar putea fi retrase daca se mai repeta situatia“, a mai amintit Buzescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.