Primul paianjen vegetarian

paianjenul-emo.jpgBagheera kiplingi ar putea fi prima specie din ordinul Araneae care  se hraneste preponderent cu plante. El isi petrece toata viata pe plante din genul Acacia, hranindu-se cu mugurii acestei specii si ocazional cu larve de furnici. Desi arborii in care vietuieste paianjenul sunt plini de furnici, el se  foloseste de diverse strategii prin care reuseste sa fure hrana acestora. Astfel, pentru a le evita, paianjenii sar din spin in spin si se cuibaresc in varful frunzelor mature care nu sunt atat de des invadate de agresivele furnici.

Specia a fost descoperita in America Centrala (Mexic, Costa Rica), de catre cercetatorul Christopher Meehan. Insecta era cunoscuta inca de la sfarsitul secolului XIX, cand naturalistii au numit-o Bagheera kiplingi, dupa pantera din Cartea Junglei a autorului britanic Rudyard Kipling. Motivul era ca despre acest paianjen se stia numai ca poate sari precum o felina.

„Tot ce aveau cercetatorii la acea vreme era un exemplar mort si ponosit. Nu stiau ce mananca, insa stiau ca are agilitatea unei feline” spune conducatorul experimentului. Timp de sapte ani, intre 2001 si 2008, echipa lui Meehan a observat paianjenul  in habitatul lui natural si a concluzionat spunand: „Este absolut fantastic sa vezi un paianjen folosindu-se de strategii atat de eficace pentru a vana o planta.”

Sursa: news.nationalgeographic.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *