Primul plan de salvare pentru „Delta Transilvaniei”

Seceta din ultimii ani afecteaz? „Delta din Carpa?i“
Primul plan de salvare pentru „Delta Transilvaniei”

Prima initiativa de salvare a rezervatiei naturale de la Bazinul Fizesului a primit unda verde. Proiectul care urmareste conservarea stufului din aria protejata a primit o finantare de 500.000 de euro de la Uniunea Europeana, bani pe care specialistii de mediu vor sa-i foloseasca pentru protejarea zonei, salvarea speciilor aflate in pericol de extinctie si dezvoltarea unui turism durabil care sa atraga turisti responsabili.

Cele doua asociatii care se vor ocupa de conservarea ariilor protejate sunt Ecotransilvania si Ecochoice. Proiectul se ridica la aproximativ 500.000 de euro , bani nerambursabili din partea Uniunii Europene si urmeaza sa fie dezvoltat pe o perioada de 30 de luni, pana in ianurie 2015. Anuntul a fost facut astazi in cadrul unei conferinte de presa, moderata de reprezentantii asociatiilor partenere in proiect.

Ariile naturale protejate din Bazinul Fizesului sunt printre cele mai importante din Romania si reprezinta una dintre cele mai importante zone umede din estul Europei, avand o flora si o fauna foarte bogata. „In Bazinul Fizesului se afla rezervatiile Stufarisurile de la Sic, Lacul Stiucilor si Padurea Ciuasului, pe o suprafata de 4468 de hectare. De curand, ariile au fost incluse in reteaua ecologica Natura 2000, care ocroteste speciile si habitatele naturale periclitate la nivel european”, a explicat Luminita Holban, directorul Asociatiei „Ecotransilvania”.

Bazinul adaposteste mai bine de o cincime din flora Romaniei, cu peste 600 de specii de plante. Tot aici traiesc 28% din speciile de pasari ale Europei, dar si alte specii de mamifere, ambifieni si alte nervertebrate. Lacul Stiucilor (140 de hectare) este singurul si totodata cel mai mare lac natural din Transilvania. Stufarisurile de la Sic, o zona cunoscuta ca „Delta Transilvaniei” detine cea mai mare intindere de stufaris compact din Romania, dupa Delta Dunarii, iar rezervatia Padurea Ciuasului, avand doar 3 hectare, este casa pentru cea mai mare colonie de starci cenusii si starci de noapte. Din pacate, rezervatia Valea Legiilor, inclusa de asemenea in aria protejata a ramas o „rezervatie doar pe hartie”, care astazi mai adaposteste dar cateva specii rare de pasari, aflate la randul lor in pericol de disparitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *