Presedintele Traian Basescu participa, joi, la conferinta „Parteneri responsabili pentru o politica energetica responsabila”, care se desfasoara timp de doua zile in capitala Lituaniei, Vilnius.
La intalnire participa si presedintii Azerbaijanului, Georgiei, Letoniei, Poloniei si Ucrainei, comisarul european pentru energie, reprezentanti ai guvernelor din 12 tari, precum si experti in domeniu. Scopul acestui summit este de a gasi alternative si noi rute de tranzit pentru a reduce dependenta energetica de Rusia a tarilor europene.
Rusia a fost acuzata in repetate randuri ca foloseste energia pentru a-si spori influenta politica in special, asupra statelor baltice si a Poloniei.
Participantii la reuniune vor incerca sa gaseasca beneficii comune pentru principalele tari producatoare, consumatoare si de tranzit a energiei. Nu lipsesc nici temele legate de dialogul transatlantic, cooperarea cu Rusia, cu tarile din zona Marii Caspice sau a Marii Negre.
Dinu Patriciu – participant la discutiile legate de securitatea energetica
La aceeasi conferinta a participat, miercuri, si omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, „adversarul recunoscut” al presedintelui Traian Basescu.
In calitate de sef al Grupului Rompetrol, magnatul liberal, care a vandut recent 75% din compania Rompetrol catre compaia KazMunayGaz din Kazahstan, a avut o interventie intr-un Forum al expertilor in energie. El a vorbit despre rolul companiilor energetice in strategia europeana.
In cautarea sigurantei energetice
Atat Uniunea Europeana cat si Romania incearca sa reduca dependenta energetica de Rusia, printre
altele, prin folosirea energiei nucleare, construind noi centrale atomo-nucleara sau noi reactoare.
De altfel, Comisia Europeana le-a cerut statelor membre ale UE sa ia in calcul utilizarea la o scara mai mare a energiei nucleare, ca mijloc de evitare a cresterii dependentei de titei si gaze naturale, imbunatatind astfel si securitatea energetica a Uniunii.
In contextul incalzirii globale, energia nucleara se prezinta ca o alternativa viabila la cea obtinuta din combustibili fosili. Folosirea energiei nucleare a devenit insa nepopulara in multe tari europene dupa dezastrul de la Cernobil, din 1986.
Principalul obiectiv al UE este reducerea dependentei de livrarile de gaze si petrol din Rusia. Ideea a fost intens sustinuta si de presedintele Basescu. In plus, acesta crede ca Romania trebuie sa gaseasca si surse alternative de energie, prin stimularea productiei interne de biocarburanti sau dezvoltarea industriei nucleare sau a energiei eoliene.
Totodata, seful statului se opune in mod categoric crearii unui mamut energetic, asa cum a propus Executivul, argumentand ca: „Este posibil ca o concentrare a unitatilor de productie energetica sa genereze o diminuare a competitei si a interesului de retehnologizare, implicit pentru marii furnizori de energie, cum ar fi Mintia, Turceni, Rovinari.
Sursa: HOtnews