PC-urile si incalzirea globala

Intel si Google se alatura unui parteneriat format din Dell, IBM, HP, Lenovo, Microsoft si alte numeroase companii din domeniul IT (si nu numai) care isi propun eficientizarea consumului de resurse acum, intr-o perioada in care discutiile despre incalzirea globala sunt tot mai frecvente iar rapoartele specialistilor in domeniu tot mai grave si amenintatoare.

Un calculator de birou obisnuit iroseste 50% din energia produsa, lucru care incalzeste planeta si creeaza gaze cu efect de sera care impiedica Pamantul sa se raceasca adecvat, contribuind astfel la fenomenul de incalzire globala.

Pana in 2010, aceasta alianta „verde” isi propune sa ridice randamentul unui PC pana la 90%, lucru care personal mi se pare extrem de greu de indeplinit, avand in vedere ca de obicei noile aplicatii necesita resurse si putere de calcul din ce in ce mai costisitoare din punct de vedere al energiei. Daca insa aceasta tinta va fi atinsa, emisiile de gaze cu efect de sera se vor reduce cu 54 de milioane de tone pe an, economisind in acelasi timp mai mult de 5.5 miliarde de dolari. Acest lucru este echivalent cu a retrage din circulatie 11 milioane de autoturisme sau cu a opri 20 de centrale pe baza de carbune.

Consortiul format din firmele sus mentionate sugereaza utilizatorilor sa foloseasca metodele de conservare a energiei disponibile deja in PC-urile noastre (stand-by, hibernare, etc). Mai multe detalii pentru utilizatorii casnici sau pentru servere gasiti la pagina web a proiectului http://www.climatesaverscomputing.org/.

Caldura degajata de componentele PC-ului i-a facut in trecut pe cei de la SETI@Home sa recomande utilizatorilor din California sa nu le foloseasca aplicatia 24/7 pentru a evita pene de electricitate cauzate de consumul excesiv de electricitate.

Asadar, opriti-va calculatoarele atunci cand nu aveti nevoie de ele. Ajutati la salvarea planetei!

Sursa: Techogeek

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *