Braila, Drobeta Turnu Severin si zeci de orase din Romania au o problema comuna, un pericol care compromite prosperitatea locala si nivelul de trai al cetatenilor: Capacitatea acestora de a oferi energie termica cetatenilor a incetat ori este pe punctul sa inceteze. Au nevoie de o solutie pentru Cogenerare si nu pot gasi cu adevarat una.
Pot fi sugerate investitii de miliarde de Euro pentru unitatile de cogenerare ineficiente din intreaga tara, dar nu exista fonduri pentru asta. O problema sociala majora este pe cale sa izbucneasca in anii ce vor urma, daca nu ne indreptam atentia catre singura solutie fezabila pe care tara o are, bazata pe specificul sau: Sectorul Biomasei.
Cifre alarmante
75% din energia termica produca prin Cogenerare in Romania deserveste nevoia populatiei de a-si incalzi locuintele pe perioada a (cel putin) 6 luni pe an.
73 de municipii au propriile unitati de cogenerare dar 40 din cele 73 (55%!) sunt total ineficiente. Daca le analizam cu atentie si pe cele 33 ramase, este posibil sa identificam mai multe.
Pretul pentru energia termica variaza in tara, de la 200 pana la 350 Euro / Gcal
Cetatenii platesc miliarde pentru subventii in fiecare an, pentru a sustine un sistem care practic a intrat intr-un risc major de colaps.
Orice problema necesita investitii de zeci de milioane de Euro, uneori chiar sute. In ansamblu, miliarde de Euro sunt necesare, o suma care pur si simplu nu exista.
Expertii spun ca in cazul in care nu se ia nici o masura, in urmatorii 5 ani exista o sansa serioasa ca numarul centralelor de cogenerare ineficiente sa creasca de la 40 la mai mult de 55 – 60. Asta inseamna noi probleme pentru Romania, investitii de sute de milioane de Euro de la cetatenii sai, nevoi crescute de ajutor social pentru membri mai slabi ai societatii noastre si multe altele.
Putinele exceptii pur si simplu confirma regula mentionata mai sus.
(Toate acestea nu iau in considerare zecile de zone din Romania care nu beneficiaza de infrastructura necesara si nu au o solutie moderna pentru incalzire).
De aceea, in multe zone cetatenii au inceput sa caute pentru alte solutii, in incercarea lor de a securiza incalzirea pentru ei insisi, pentru copii si pentru varstnici. Asta se intampla din nou fara un plan general sau directie si in curand va duce spre noi si mai complicate probleme.
Citeste mai multe despre Problema stringenta a Cogenerarii si cea mai buna solutie a sa: Biomasa, posibila chiar si fara certificate verzi pe Ziare.com