Producatorii de bere germani sunt ingrijorati de cat de mult ar putea afecta metoda fracturarii hidraulice calitatea berii

Studiu: Berea con?ine vitamine care previn bolile de inim?
Producatorii de bere germani sunt ingrijorati de cat de mult ar putea afecta metoda fracturarii hidraulice calitatea berii
Producatorii de bere germani sunt ingrijorati de cat de mult ar putea afecta metoda fracturarii hidraulice calitatea berii

Intr-o scrisoare adresata mai multor ministere din Berlin, ei si-au exprimat preocuparea ca exploatarea gazelor de sist ar putea polua aprovizionarea cu apa si astfel incalca o lege privind puritatea berii ce dateaza din 1516, relateaza publicatia germana Der Spiegel.
Regulamentele care controleaza producerea de bere in Germania dateaza de pe vremea legii privind puritatea berii, numite ”Reinheitsgebot”, din 1516 – prima lege din lume privind puritatea alimentara. Potrivit Federatiei Berarilor, berea germana este fabricata inca numai din malt, hamei, drojdie si apa.

Unde…forezi si unde…crapa

Batalia privind fracturarea hidraulica a luat in Germania o turnura neasteptata: fabrici de bere germane avertizeaza acum ca metoda controversata de extractie a gazelor naturale din straturi de roca aflate la adancime in pamant ar putea afecta capacitatea de a prepara cea mai buna bere.
Coalitia aflata la guvernare a cancelarului german Angela Merkel a elaborat reglementari privind metoda fracturarii hidraulice, dar berarii spun ca legile propuse nu merg suficient de departe. “Schimbarile legislative planificate de guvernul federal pana in prezent nu sunt suficiente pentru a garanta siguranta alimentarii cu apa potabila si a respecta cerintele Reinheitsgebot”, se arata in scrisoare. Un purtator de cuvant al Federatiei a confirmat continutul scrisorii pentru Der Spiegel.

Scrisoarea merge mai departe, argumentand ca industria berii este dependenta de apa potabila de inalta calitate, iar fracturarea hidraulica ar putea reduce sau chiar elimina complet siguranta aprovizionarii cu apa. Federatia solicita Guvernului sa continue dezbaterea pe aceasta tema inainte de a ajunge la o decizie finala.

Incercarile de a introduce legislatia privind fracturarea hidraulica la Berlin au fost amanate de mai multe ori, aminteste Spiegel. La mijlocul lunii mai, Cabinetul Merkel a fost de acord cu privire la o propunere de a interzice fracturarea in bazinele hidrografice ale lacurilor, cum ar fi Lacul Konstanz din sudul Germaniei, care sunt surse de apa potabila. Dar mai multe zone vor fi scutite de interdictie.

Metoda controversata

Berlinul intentioneaza sa elaboreze o lege care sa stabileasca conditiile in care tehnologia ar putea fi utilizata in Germania. Procedura fracturarii hidraulice este utilizata pentru a elibera gazul de sist din depozitele de roca aflate la adancime in pamant. Procesul este controversat, noteaza publicatia germana, deoarece, printre alte motive, implica utilizarea de substante chimice care ar putea polua alimentarea cu apa.
La reuniunea Consiliului European dedicata energiei, de miercuri, de la Bruxelles, liderii europeni au discutat despre viitorul gazelor de sist si fracturarea hidraulica pe continent. Premierul britanic David Cameron a declarat ziaristilor ca Europa “nu trebuie sa ramana in urma in cursa globala. Europa are 75% din resursele de gaze de sist detinute de SUA, dar America foreaza de 100 de ori mai repede decat Europa”.
Pana in prezent, nu a existat niciun acord in cadrul UE cu privire la modul in care ar trebui exploatate gazele de sist. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat ca Europa ar trebui sa urmareasca toate resursele energetice, dar este la latitudinea fiecarei tari cum sa faca acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *