Premierul chinez avertizeaza UE cu privire la procedurile lansate impotriva echipamentelor de telecomunicatii si de energie solara

Premierul chinez avertizeaza UE cu privire la procedurile lansate impotriva echipamentelor de telecomunicatii si de energie solara
Premierul chinez avertizeaza UE cu privire la procedurile lansate impotriva echipamentelor de telecomunicatii si de energie solara

Premierul chinez, Li Keqiang, a criticat Uniunea Europeana pentru demararea procedurilor anti-dumping lansate impotriva echipamentelor chinezesti de energie solara si de telecomunicatii si a avertizat ca aceasta decizie va dauna ambelor parti, transmite AP.

Intr-un discurs sustinut in Elvetia, Li a declarat ca aceasta procedura va afecta consumatorii europeni si ar putea incuraja protectionismul comercial, arata AP care citeaza agentia oficiala Xinhua.

Cele 27 state membre UE au impus, in aceasta luna, taxe anti-dumping pentru importurile de panouri solare fabricate in China pentru a compensa ceea ce ei au numit ‘subventii nepotrivite’. Tot in aceasta luna, UE a anuntat ca va investiga daca producatorii chinezi de echipamente de telecomunicatii au primit si ei un sprijin nepotrivit.

‘Deciziile referitoare la aceste tipuri de produse vor afecta industria Chinei, afacerile si locurile de munca si, de asemenea, interesele utilizatorilor si consumatorilor europeni. Ne exprimam o opozitie ferma’, ar fi spus Li in Zurich.

Li nu a oferit niciun indiciu referitor la modul in care va actiona Beijing-ul insa comentariile sale au sporit ingrijorarile potrivit carora Guvernul ar putea face represalii asupra furnizorilor europeni de echipamente de telecomunicatii care intentioneaza sa vanda in China.

Oficialii chinezi intentioneaza sa abordeze problema disputelor referitoare la echipamentele solare si de telecomunicatii luni, in cadrul unor intalniri planificate cu oficialii europeni la Bruxelles, prilej cu care vor fi purtate discutii referitoare la comert si investitii, a anuntat duminica Ministerul pentru Comert.

China se confrunta ca nemultumiri referitoare la mai multe industrii, de la energie verde la productia de anvelope. Potrivit plangerilor, companiile chineze beneficiaza de un sprijin nepotrivit din partea Guvernului, constand in acces ieftin la imprumuturi, energie si terenuri.

Producatorii chinezi de panouri solare se confrunta cu dificultati financiare dupa ce stimulentele guvernamentale au determinat sute de producatori sa intre pe piata, scazand preturile.

Taxete anti-dumping impuse de UE asupra panourilor solare din China sunt, in medie, de 47%.

In cazul echipamentelor telecom, UE a aratat saptamana trecuta ca, daca negocierile cu Beijing-ul esueaza, va deschide o investigatie pentru a vedea daca producatorii chinezi au beneficiat de un sprijin nepotrivit din partea Guvernului. Decizia ar putea determina cresterea tarifelor de import

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,327FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente