Produsele high-tech au picat la testul „verde”

Industria IT nu e preocupata de mediu, arata un studiu realizat de Greenpeace

In ciuda angajamentelor luate de gigantii high-tech cu privire la protejarea mediului, organizatia ecologista Greenpeace a ajuns la concluzia ca aceasta industrie mai are „un drum foarte lung de parcurs”, denuntand folosirea temelor ecologice in scopuri de marketing. Greenpeace a dat publicitatii miercuri un studiu comparativ privind aparatele electronice cele mai „ecologice” prezentate la salonul tehnologic CEBIT de la Hanovra, plasat sub semnul „IT-ului verde”.

Din cele 37 de produse evaluate, intre care computere de birou sau portabile, telefoane mobile si agende electronice, doar trei marci au obtinut un punctaj superior mediei, relateaza AFP. E vorba despre laptopul Sony Vaio TZ11 si despre doua telefoane mobile de la Sony Ericsson – T650i si PDA P1i.

Printre criterii de notare s-au numarat utilizarea substantelor chimice periculoase, eficacitatea energetica si capacitatea de reciclare a aparatelor „Suntem inca departe de a vedea un produs cu-adevarat verde in rafturi”, a declarat Yannick Vicaire, responsabil al campaniei Greenpeace impotriva produselor toxice.

Anumite companii, precum Acer sau Apple, nu sunt nici macar interesate deocamdata de acest lucru, a subliniat Vicaire. Acelasi refuz il afiseaza fabricantii consolelor de jocuri Nintendo si Microsoft, care au ajuns pe locurile codase ale clasamentului „pentru un high-tech responsabil” lansat in anul 2006 de Greenpeace.

Eco-tehnologia, la moda

Majoritatea expozantilor au incercat sa glorifice per-formantele energetice ale produselor lor la CEBIT, unde organizatorii au pus la punct un „sat informatic verde”. Patronul Microsoft, Steve Mallmer, a venit sa prezinte un dispozitiv destinat consumatorilor casnici pentru a-si regla consumul energetic. Fabricantul Fujitsu-Siemens a prezentat un aparat care nu consuma nimic in stare de hibernare, iar IBM si-a prezentat prototipul unui server informatic care recicleaza caldura.

Computere din ce in ce mai energofage

Pe de alta parte, companiile industriei IT concep aparate din ce in ce mai puternice si mai energofage, in special cele destinate adaptarii jocurilor video, care isi imbunatatesc mereu grafica, sonorul si rapiditatea.
Saptamanalul german „Der Spiegel” se lega recent de „computerul de 1.000 de wati” al companiei Intel, echipat cu procesoare superputernice si mai multe harti grafice pentru a-i incanta pe jucatori.

Insa acest computer poate consuma la capacitate maxima intre 1.000 si 1.500 de wati, adica de cinci ori mai mult decat un PC normal. In total, potrivit specialistilor, sectorul IT emite aproape la fel de multe gaze cu efect de sera ca transportul aerian. Ecologistii acuza ultima „moda” din marketing de a specula, fara un suport real, aplecarea clientilor catre produse „verzi”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *