Proiectele pentru “Casa Verde”, pana la sfarsitul lunii

Fondul de Mediul a extins cu inca doua saptamani sesiunea de depunere a dosarelor stabilita initial pentru 1-15 septembrie. Asociatiile de proprietari si institutiile publice care vor sa-si instaleze sisteme de energie curata cu bani de la stat isi pot depune proiectele pana la 30 septembrie.centrale eoliene

Reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), institutie aflata in subordinea Ministerului Mediului, au stabilit ca perioada de depunere a proiectelor in cadrul celei de-a doua etape a programului “Casa Verde” sa se prelungeasca in urma solicitarilor primite din partea primariilor.

“Autoritatile locale ne-au spus ca au nevoie de mai mult timp pentru intocmirea dosarelor, din cauza birocratiei ce le incetineste demersurile”, a precizat Adriana Stroe, purtator de cuvant in cadrul AFM.

Fonduri de la stat de 310 milioane de lei

In cea de-a doua etapa a programului, la AFM au fost trimise pana in prezent trei dosare, toate din judetul Constanta. In prima etapa, Vrancea a fost judetul de unde s-au trimis cele mai multe dosare, respectiv 17, urmat de Iasi, cu 16 proiecte depuse, si de Constanta, cu 13 proiecte. AFM inca nu a anuntat care dintre cele 151 de dosare sunt castigatoare in urma primei sesiuni de finantare.

In forma actuala, programul vizeaza doar institutiile publice si asociatiile de locatari. Subventiile de la stat, ce reprezinta maximum 80% din valoarea fiecarui proiect, vor fi administrate doar de primarii.

Persoanele care vor sa-si monteze panouri solare, pompe de caldura sau centrale eoliene trebuie sa se adreseze mai intai asociatiei de locatari care, apoi, poate sa faca demersuri la autoritatile publice locale pentru includerea in program. Putinele proiecte inregistrate dupa finalizarea primei sesiuni de depunere arata dezinteresul primariilor si dificultatea cerintelor din ghidul de finantare.

Pentru anul 2009, bugetul alocat este de 310 milioane de lei. Banii au fost esalonati pe doua etape. Pentru proiectele din sesiunea care s-a incheiat la 14 august, fondurile sunt de 150 de milioane de lei, iar pentru cea de-a doua, care se desfasoara in perioada 1-30 septembrie, de 160 de milioane de lei. Conform ghidului de finantare, sumele neutilizate in prima sesiune se reporteaza pentru cea de-a doua.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente