Proiectul „Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate“ continua la Scoala Bicazu Ardelean

Proiectul „Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate“ continua la Scoala Bicazu Ardelean

Intitulat Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate, al doilea proiect consecutiv pe teme de constientizare privind problematica mediului inconjurator si importanta protectiei naturii, implementat de Scoala cu clasele I – VIII Bicazu Ardelean pe perioada anilor 2011-2012, isi deruleaza activitatile cu succes, conform graficului prestabilit. Rod al unei echipe manageriale inimoase, in frunte cu profesor Marcela Duculescu, proiectul a fost aprobat spre finantare de catre Administratia Fondului pentru Mediu, beneficiara fiind Scoala Bicazu Ardelean. A fost lansat oficial la data de 05.08.2011. In calitate de parteneri in activitati, alaturi de elevii scolii din Bicazu Ardelean sint implicati si elevi ai altor sase unitati scolare din localitatile de la poale de Ceahlau – Lacul Izvorul Muntelui, respectiv Tasca, Bicaz (liceu), Hangu, Poiana Teiului, Ceahlau si Grinties.

Doua tabere utile si placute

Ca o retrospectiva a principalelor activitati desfasurate la Scoala Bicazu Ardelean pina la terminarea cursurilor anului scolar 2011-2012, in paralel cu activitatea instructiv-educativa, au avut loc o serie de activitati si actiuni in cadrul proiectului Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate. Printre acestea se numara: Marsul curateniei cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului (5 iunie), activitati de informare, educare si constientizare privind protectia mediului atit in Scoala Bicazu Ardelean, cit si in cele sase scoli partenere, prin expunere de bannere si afise insotite de mesaje ecologice, prin activitati de trainerat in cadrul carora au fost sustinute teme interesante de catre specialisti competenti din domeniul ecologiei sau din domenii conexe, precum inspectorul scolar pe disciplina biologie Ion Balan, profesorii Sorin Ciucanu (ed. tehnologica), dr. Gheorghe Lalau Gheorghe, fost sef al Administratiei Parcului National Ceahlau si Marcela Duculescu, pe teme de biologie; s-a realizat site-ul scolii etc, dar ultimele doua actiuni desfasurate pe parcursul sezonului estival al acestui an, adevarate „regaluri“ ale proiectului, au fost cele doua tabere eco (de la Durau si din Delta Dunarii), o repetare, de altfel, a celor din vara anului trecut. „Tabara de la Durau s-a desfasurat in perioada 7-11 august 2012, avind ca locatie hotelul Brindusa. Sincere multumiri doamnei Mariana Csibi, gazda noastra, care nu si-a dezmintit ospitalitatea nici de aceasta data. Dintre activitatile desfasurate pot fi amintite: prezentarea normelor de comportament in munte; drumetiile la Copacul singuratic si la cascada Duruitoarea; studiul individual si de grup in vederea concursului pe teme ecologice si de cultura generala Noi suntem cei mai buni!; activitati pe ateliere de lucru Impreuna pentru natura! – lucru la postere; curs privind potentialul turistic al complexului montan Ceahlau – Lacul Izvorul Muntelui; initiere in conducerea ATV-ului; curs privind istoria locala si traditiile zonei etnografice a Ceahlaului; vizita la Palatul Cnejilor din comuna Ceahlau; vizita la Muzeul Satului din comuna Ceahlau.
Tabara din Delta Dunarii s-a desfasurat in perioada 3-9 septembrie, la Sulina, si a inclus activitati diverse, precum calatoria cu vaporul Moldova de la Tulcea la Sulina, admirind peisajul mirific al bratului Sulina; turul orasului – o plimbare pe faleza portului fluvio-maritim, cu trecerea in revista a principalelor obiective turistice, precum Catedrala ortodoxa, Farul vechi si muzeul orasului Sulina, Cimitirul maritim, Casa memoriala a scriitorului Jean Bart; activitati pe ateliere de lucru Impreuna pentru natura – elaborare de postere cu referire la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii; curs privind potentialul turistic, valoarea si importanta Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si o surpriza oferita de organizatorii taberei – o calatorie cu salupa pe canalele deltei spre coloniile de pelicani: Sulina – Canalul Busurca – Lacul Rosulet – Lacul Rosu – Canalul de centura Sf. Gheorghe – Sulina. La finalul taberei ne-am bucurat de o intilnire cu citiva membri ai Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, impreuna cu care am efectuat o actiune de ecologizare pe plaja de la Sulina. Facind in continuare referire la aceste doua actiuni de anvergura, tin sa mentionez conditiile excelente in care s-au desfasurat, fiind antrenati cite 50 de elevi si 10 insotitori, ceea ce, in final, mi-a alungat temerea care ma cuprinsese oarecum la inceput, pornita din marea responsabilitate asumata in actiuni de acest gen. Reusita acestor doua tabere constituie o experienta comuna (cadre didactice – elevi), o punte de legatura sufleteasca intre generatii la standarde superioare, ce va dainui sub nobilul imperiu al sloganului calauzitor noua, Impreuna pentru natura!“, a declarat managerul de proiect, profesor Marcela Duculescu.

Autoritatile, mereu alaturi de scoala

Constantin Ioan Birsan, primarul comunei Bicazu Ardelean: „Intre scoala si administratia locala este o relatie de colaborare strinsa. Educatia este pentru noi, Primaria si Consiliul Local Bicazu Ardelean, prioritatea numarul unu, pentru ca sintem constienti de faptul ca scoala este pepiniera in care se formeaza vlastarele viitorului. Acesti copii sint formati intr-un spirit al corectitudinii, al muncii, pentru a-si face o cariera in viata si a reveni pe plaiurile natale cu o meserie pe care sa o practice in folosul lor si al colectivitatii. Felicit conducerea scolii si echipa de proiect pentru tot ce au realizat pina in prezent si ii asigur ca au tot sprijinul nostru si in continuare. Promit ca voi incerca prin toate puterile mele sa sustin asigurarea acelui procent de 10% reprezentind cota de cofinantare a Consiliului Local“.

Directorul scolii, dedicat muntelui si apei

Profesor Cornel Duculescu – directorul Scolii Bicazu Ardelean: „Pentru elevii scolii noastre, prietenia cu natura reprezinta o necesitate imperioasa, izvorita in primul rind din localizarea geografica de exceptie a Bicazului Ardelean, in inima Carpatilor Moldo-Transilvani, intre doua entitati montane speciale cu regim de arii naturale protejate – Ceahlaul si Cheile Bicazului-Hasmas. De aceea am considerat ca este foarte important sa facem front comun pentru o educatie ecologica serioasa si profunda, care sa ne dea speranta unui trai sanatos, intr-un mediu curat, aspiratie sugestiv invocata si de titulatura proiectului nostru. Iata, sintem spre finalul proiectului si imi declar multumirea pentru desfasurarea in bune conditii a activitatilor cuprinse in graficul proiectului pina in momentul de fata. Copiii nostri etaleaza mult mai multa atentie fata de natura, au un comportament superior fata de mediul in care traiesc. Data fiind amploarea si generozitatea acestui proiect educational, si ma refer in mod special la cele doua tabere care s-au repetat in aceasta vacanta de vara, sint sigur ca si acesti copii care au fost selectionati in aceste tabere, au inteles sensul actiunilor noastre si totodata au fost incintati de diversitatea unor peisaje minunate, impletita cu diversitatea culturala, social-istorica si cu biodiversitatea unui spatiu geografic relativ restrins, dar care este atit de generos. Am inteles cu totii ca sintem beneficiarii unui patrimoniu local extraordinar, potential factor de afirmare de exemplu, a unui turism ecumenic, cu caracter ecologic un factor de realizare a ceea ce presupune mai nou notiunea de dezvoltare durabila, in dauna agresiunilor alarmante asupra mediului si cu efecte dezastruoase initiate uneori de anumiti potentati ai vremurilor noastre. Traiesc bucuria satisfactiei implinite ca prin derularea pina la final a acestui proiect cu tematica ecologica, raportat la un spatiu relativ extins, dominat de falnicul Ceahlau, am putut oferi elevilor nostri, prin aceste tabere, o lectie de viata extrapolata unui spatiu special care este Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, o mostra a ceea ce presupune respectul fata de natura inconjuratoare si necesitatea de a o proteja“.

Povestiri din Delta

Profesora Elena Alina Suciu: „Cine nu-si doreste sa viziteze Delta? Am pornit de cu noapte in aceasta aventura, plini de nerabdare si multe asteptari. Cu cit ne apropiam, cu atit crestea si nelinistea.
La Tulcea ne-am imbarcat pe vaporul Moldova, predestinat parca pentru a nu uita de unde am venit. E multa oboseala, dar calatoria pe Dunare nu ne lasa timp de pierdut. De pe punte admiram cu atentie malurile canalului Sulina, cel pe care vom naviga pina vom ajunge la destinatie. In final am ajuns in tabara. Harmalaia copiilor nu tradeza oboseala, parca isi doresc sa vada marea si plaja cu nisipul cel mai fin. Dupa repartizarea in camere si despachetarea bagajelor s-a trecut la organizarea taberei. Calatoria in Delta Dunarii pentru multi dintre noi reprezinta o aventura cu barcutele intr-un tinut mult mediatizat si pentru cei mai multi necunoscut inca. Apa calda, stuf cit cuprinzi cu ochii, nuferi galbeni si albi iti insufletesc privirea. Leganatul usor al barcii aduce fiori si mici stropi de apa. Nagiti, egrete, dar si pelicani speriati ne introduc intr-un tarim de basm. Ne dorim ca in viitor sa revedem Delta, nisipul, scoicile si valurile spumoase ale marii. Te salutam, pamint tinar al tarii!“
Invatatoarea Liliana Tepes-Greurus: „Sulina – oaza de liniste si frumusete. Pace… liniste… frumusete… departe de lumea agitata, departe de grijile tuturor oamenilor, acolo, la Sulina am simtit frematind cel mai tinar pamint romanesc, alaturi de copii curiosi si avizi de cunoastere. O mina dumnezeiasca a putut crea un astfel de rai al pasarilor, al vegetatiei, al pestilor pentru ca noi sa putem sa ne bucuram de el. Am respirat si am simtit briza marii amestecata cu mireasma Dunarii, acolo unde cele doua ape se intilnesc pentru a ramine nedespartite. In toate taberele la care am participat in cadrul proiectului Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate am aflat lucruri noi si am admirat toate splendorile naturii, fara sa-mi fac griji ca nu voi mai avea ce afla sau ca nu-mi va ramine nimic de cunoscut. Am ramas cu amintiri frumoase, cu multumirea in suflet pentru sansa oferita de initiatorii proiectului, cu nostalgia revederii marii si a Dunarii, cu energie pozitiva pentru o perioada lunga de timp si cu multe cunostinte de impartasit. Minunatele zile petrecute impreuna cu colegii si elevii nostri ne-au unit mai mult si ne-au sporit dorinta de a lucra impreuna ca intr-o mare familie. Toate acestea imi vor umple sufletul pina la viitoarea intilnire cu Sulina, cu Dunarea si cu Marea Neagra“.

Impresii de la elevii participanti la tabere

Alexandra Birsan – clasa a XI-a, Liceul Bicaz: „Vara aceasta a fost una dintre cele mai frumoase, nu datorita faptului ca ni s-a mai oferit o saptamina de vacanta, ci pentru ca mi s-a acordat sansa sa o petrec alaturi de persoane pe care le indragesc si le respect. Proiectul Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate mi-a oferit ocazia sa descopar minunatiile locului in care traiesc dar si sa cunosc o alta latura a pamintului romanesc, predominat de ape, fauna si flora total diferite de ce am intilnit pina acum. In cadrul acestui proiect am avut ocazia de a participa la cele doua tabere.
In prima tabara din acest an, cea de la Durau, am invatat sa apreciem meleagurile noastre stramosesti, sa descoperim misterele muntelui Ceahlau si sa ne dezvoltam atit fizic, prin varietatea activitatilor in aer liber, cit si spiritual, prin dezlegarea legendelor Muntelui Sfint sau vizitarea unor locuri culte precum Manastirea Durau. Programul a fost foarte bine organizat, cu multe jocuri distractive, discutii interesante, activitati noi desfasurate in centrul naturii. A fost o tabara de neuitat, deoarece ne-am distrat mult, insa sa nu uitam de cea de-a doua tabara petrecuta in inima Deltei Dunarii, la Sulina. Aceasta tabara a intrecut orice asteptare a noastra si ne-a oferit ocazia sa vedem o alta latura a Romaniei. Plimbarile pe Dunare, cu vaporul, ne-au ajutat sa ne imbogatim cunostintele cu noi informatii, in timp ce timpul petrecut pe plaja, la confluenta Dunarii cu Marea Neagra, a reprezentat un prilej numai potrivit pentru relaxare. Prin aceasta tabara am cunoscut cu adevarat Delta Dunarii, un loc frumos si bogat, ce ne apartine, care ne-a gazduit, care ne-a iubit si caruia ne este foarte dor de el.
La final as dori sa le multumesc tuturor profesorilor care au muncit pentru buna desfasurare a proiectului, in special domnului director Cornel Duculescu si doamnei manager de proiect, Marcela Duculescu“.
Alina Mirza, clasa a VIII-a: „Vacanta mare ne-a adus cu ea prilejul de a participa la doua tabere, care desi diferite in privinta locurilor de organizare, au avut aceeasi tema – Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate. Urmarind aceasta tema, am descoperit frumusetile naturii de la o extrema la alta. La Durau am admirat peisajul montan al Ceahlaului, atit de batrin, dar mereu tinar in ochii nostri, iar in Delta Dunarii, tabloul unic al naturii, prin splendoarea lui, ne-a vrajit pe toti. In tabara montana am vizitat Cascada Duruitoarea, Copacul Singuratic, Castelul Cnejilor, locuri foarte cunoscute si renumite in toata tara. Activitatile noastre au avut ca scop observarea si protejarea naturii: am determinat plante in mediul lor de viata, am ecologizat trasee montane, am realizat mesaje ecologice si postere. Daca zona Ceahlaului ne-a vrajit prin grandoarea ei, Delta Dunarii a fost un experiment unic. Total diferit fata de mediul in care locuim, impactul asupra noastra a fost de o profunda admiratie. Totul a fost foarte frumos! Mesajul meu este urmatorul: Natura tebuie protejata si pastrata asa cum este ea, orice schimbare ii rapeste o parte din farmec, ii sterge misterul si frumusesea. Natura e mediul in care supravietuim; distrugerea ei inseamna distrugerea noastra“.

„Ceahlaul m-a cistigat ca prieten si admirator pe viata!“

Elena Diana Suciu, clasa a III-a: „Cu mari emotii am plecat in prima tabara din viata mea de elev. Un autocar frumos ne astepta in fata scolii ca sa ne duca in statiunea Durau. Am uitat de emotii si am pornit la drum. Acolo a fost minunat, am avut un program frumos, in fiecare zi ne-am plimbat, am vizitat multe obiective, am participat la diverse activitati. Am fost la Cascada Duruitoarea, la Copacul singuratic, am vizitat Manastirea Durau si am admirat pictura lui Nicolae Tonitza. Concursul pe echipe organizat de domnul director Cornel Duculescu a fost foarte emotionant. In ultima seara am avut parte de focul de tabara in jurul caruia am cintat si ne-am distrat. In ziua in care ne-am intors am vizitat Palatul Cnejilor si Muzeul Etnografic din comuna Ceahlau. Ne-am intors cu bagajul plin de voie buna si de amintiri frumoase. Multumesc doamnei prof. Marcela Duculescu si domnului director Cornel Duculescu pentru ca m-au primit si pe mine in tabara“.
Andreea Niculina Caia, clasa a VIII-a: „Am avut placuta ocazie de a participa in tabara de la Durau. Drumetia de la Cascada Duruitoarea si plimbarea cu ATV-ul au fost experiente de neuitat. Am realizat datorita acestui proiect cit de importanta pentru natura este atitudinea noastra in ceea ce priveste protectia mediului. Am revazut renumita floare de colt ce reprezinta sigla proiectului nostru si ne-am bucurat de fiecare zi lucrind la postere, participind la concursuri alaturi de colegii mei de la scolile Telec, Bicazu Ardelean, Hangu, Bicaz si de la alte scoli din zona Ceahlaului. N-am sa uit ca am cistigat un prieten in persoana domnului doctor Gheorghe Lalau, povestindu-ne tot ce tine de muntele nostru sfint, Ceahlau. Am descoperit multe legende ale muntelui si cunoasterea acestora m-a imbogatit ca om. Ceahlaul m-a cistigat ca prieten si admirator pe viata!“.
Suciu Ana Delia Suciau, clasa a VIII-a: „Avind in vedere faptul ca am fost aleasa sa particip in aceste doua tabere, doresc sa marturisesc ca am ramas placut surprinsa sa vad cum domnii profesori au avut grija sa avem un orar zilnic divers, astfel incit sa nu ne plictisim. Drumetiile pe care le-am facut la Copacul Singuratic, la Cascada Duruitoarea, la Palatul Cnejilor, sau scaldatul in mare si plimbarile cu salupa in inima Deltei m-au lasat cu un sentiment de mindrie ca fac parte din aceasta tara binecuvintata de Dumnezeu. Jocurile organizate de doamna invatatoare Liliana Tepes-Greurus au fost foarte interesante si cred ca scopul lor principal a fost sa ne cunoastem mai bine, sa lucram in echipa, cu alte cuvinte sa socializam, ceea ce s-a reusit pe deplin. Trebuie sa precizez si faptul ca diminetile nu erau mai frumoase fara inviorarea indrumata de domnul profesor de sport Emil Tepes-Greurus“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *