Protejarea cainilor pe timpul verii

Temperaturile ridicate din aceasta perioada a anului pot afecta deopotriva oameni si animale de companie. Cainii si pisicile pot suferi, in aceeasi masura ca si stapanii lor, de arsuri, hipertermie sau insolatie, conform site-ului www.animalutze.com.
caine
Proprietarii de caini trebuie sa stie ca aceste animale de companie pot suferi arsuri ale pielii de pe urma razelor solare. Pentru a feri patrupedul de soarele puternic trebuie fie sa-l luam in casa, fie sa-i punem cusca in zone umbroase si racoroase. De asemenea, aplicarea unui strat de crema protectoare, speciala pentru animale, pe varfurile urechilor si pe nasul cainelui ii va proteja zonele cele mai expuse si sensibile. Buzele sunt si ele sensibile, insa exista riscul ca patrupedul sa inghita crema aplicata in zona gurii. Primul semn de alarma este o intensa culoare roz a pielii buzelor. Cainii care au blana scurta sau deschisa la culoare sunt mai vulnerabili in fata razelor ultraviolete. In momentul in care sesizati pe corpul cainelui urme rosiatice sau basicute, trebuie imediat sa cereti ajutorul unui medic veterinar.

Nu uitati cainele in masina!

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie proprietarii de animale este pericolul major la care isi expun cateii atunci cand ii lasa in masina, in zile foarte calduroase. Cainii isi regleaza mult mai greu temperatura decat oamenii si pot fi afectati foarte repede de hipertermie sau insolatie. Atunci cand se afla in afara casei, cainele trebuie sa stea in zone umbroase si bine aerisite, indiferent de pozitia soarelui de-a lungul zilei. Apa rece si proaspata este deosebit de importanta. Vasele cu apa trebuie asezate la umbra, iar apa trebuie improspatata cu regularitate pentru a evita infectarea ei. Este indicat sa lasati doua vase cu apa in preajma cainelui pentru situatia in care unul dintre acestea este rasturnat.
Este foarte important ca animalul sa nu stea pe suprafete care se supraincalzesc de la soare. Acestea sunt trotuarele, asfaltul, nisipul de pe malul marii sau remorca masinii. Animalul va suferi arsuri pe labute daca sta prea mult pe astfel de suprafete. Miscarea zilnica ramane esentiala pentru caine, asa ca plimbarile trebuie facute dimineata sau seara, pentru a evita efectul maxim al razelor solare si, de asemenea, este indicat sa plimbati cainele pe spatiile verzi. Trebuie ca animalul dumneavoastra sa fie hidratat din cand in cand in timpul plimbarii.

Semnele deshidratarii

Cainii supraponderali sau batrani vor avea mai multe probleme cu caldura. Patrupedele din rasele Boxer, Buldog, Boston Terrier, Shih tzu si Lhasa Apso nu reusesc sa se racoreasca eficient prin gafaire, asa ca sunt predispuse la afectiuni cauzate de caldura. Cainii cu blana lunga pot fi tunsi in timpul verii, dar nu trebuie indepartata toata blana pentru ca atunci exista riscul aparitiei arsurilor de la razele solare sau a diverselor iritatii la nivelul pielii.
Primele semne ale hipertermiei la caini sunt manifestate prin gafaire si salivare excesiva, stare de oboseala, ochi inrositi, temperatura ridicata sau pierderea cunostintei. In cazul in care credeti ca patrupedul s-a supraincalzit, luati-l imediat de sub actiunea razelor de soare si duceti-l intr-o camera racoroasa. Puteti utiliza prosoape umede pentru a racori animalul, insa nu trebuie sa folositi apa foarte rece sau chiar cuburi de gheata. Acestea din urma nu vor ajuta la scaderea temperaturii corporale, pentru ca vor determina ingustarea vaselor de sange si vor impiedica, totodata, corpul sa elimine caldura. Insolatia trebuie tratata ca o urgenta. Daca patrupedul dumneavoastra sufera de hipertermie, atunci acesta trebuie consultat de medicul veterinar.

La scaldat

In zilele calduroase, cainii nu sunt extrem de jucausi si activi. Ca si oamenii, animalele pot suferi de caldura sau de atacuri cauzate de caldura. Unele adora sa inoate. Ca sa va feriti animalul de companie de caldura, puteti sa achizitionati o piscina pentru copii, pe care sa o amplasati in curte si in care sa se joace atunci cand ii este foarte cald. Daca locuiti la bloc, atunci lasati cainele in camera cea mai racoroasa si, daca exista o incapere cu aer conditionat, puteti sa-l lasati cateva ore acolo. Unii caini sar si in cada cu apa, daca nu este extrem de rece. Oricum, nu este indicat sa-l stropiti cu apa foarte rece. Cainele se poate imbolnavi sau poate chiar sa faca un stop cardiac din cauza schimbarii bruste de temperatura. Puteti sa va luati cainele in excursii pe care le faceti la un lac sau la alte surse de apa. Daca ii place sa inoate, apa rece va fi un dar divin pentru el. Timpul pe care il veti petrece impreuna va fi foarte placut.
Acordati o atentie speciala cainelui dumneavoastra, daca are o blana mai deschisa la culoare. La fel ca si oamenii cu parul deschis la culoare, acesti caini sunt mult mai vulnerabili la efectele soarelui. Daca, dupa o zi petrecuta in soare, orice portiune a pielii cainelui dumneavoastra este inrosita sau basicata, cereti imediat sfatul si ingrijirea unui medic veterinar.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *