Proteste din partea asociatiilor de protectie a animalelor

Adoptii Caini
Presedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA), Mircea Serbanoiu, cere eliberarea din functie a directorului Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ionel Duta, pentru modul in care a gestionat situatia creata de aparitia focarului de rabie in Focsani. Printr-o adresa trimisa Prefecturii Vrancea, reprezentantul FRPCA arata ca, de fapt, actiunea prin care au fost impuscati zeci de ciini fara stapin la groapa de gunoi a municipiului, „a avut ca scop -represiuni- impotriva organizatiilor de protectie a animalelor si a iubitorilor de animale, care au descoperit si au semnalat grave abateri de la legislatie privind activitatea Serviciului public de gestionare a ciinilor fara stapin”.
Aparatorii animalelor cer prefectului sa fie publicat buletinul oficial de laborator prin care a fost diagnosticata rabia la vulpea gasita pe strada Cotesti, dar si explicatii referitoare la modul in care s-a decis omorirea ciinilor fara stapin. In adresa se arata ca metoda aleasa de autoritatile locale din Focsani, respectiv uciderea ciinilor, nu are justificare legala deoarece legea 9 din 2008 interzice, la articolul 7.1, eutanasierea ciinilor „cu exceptia animalelor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar”.
In adresa se precizeaza ca, potrivit ordinului 4 din 2008 emis de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Protectia Animalelor, „in localitatea in care turbarea ia proportii, se constituie, la nivelul prefecturii, sub condu-cerea prefectului, centre locale de combatere a bolilor…care pot hotari si organiza uciderea tuturor ciinilor si pisicilor fara stapin”. Din acest motiv, prietenii animalelor ii solicita prefectului sa explice „proportiile” pe care le-a luat turbarea in Focsani, cine face parte din centrul de combatere a bolilor prevazut de ordinul ANSVSA si cine a emis ordinul de impuscare a ciinilor fara stapin.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *