Filiera franceza – tehnologia OMG eliminata pentru a putea pastra energia nucleara
Proteste impotriva aprobarii animalelor modificate genetic

Reprezentantii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (AESA), care stabilesc regulamentele in domeniu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, au facut primul pas in vederea aprobarii folosirii animalelor modificate genetic pentru a produce asa numitele “alimente Frankenstein”. Ei au intocmit un document pe care l-au lansat in dezbatere publica, pana in data de 31 august, in cadrul caruia este examinat riscul la care ar putea fi pus mediul inconjurator de pestele, insectele si animalele modificate genetic.

Criticii acestei proceduri se tem ca documentul ar putea sa duca la raspandirea cresterii animalelor si recoltelor modificate genetic pe teritoriul Europei, sute de persoane protestand in marea Britanie impotriva “alimentelor Frankenstein”. “Documentul (…) schiteaza cerintele specifice si metodologia pentru evaluarea riscului asupra mediului al animalelor modificate genetic”, specifica reprezentantii AESA . “UE nu vrea numai sa extinda importurile si cresterea de recolte modificate genetic, ci si sa aprobe insectele, pestele si carnea sau laptele provenite de la animale modificate genetic”, sustine doctorul Helen Wallace, director al GeneWatch, o organizatie britanica non-profit care investigheaza modul in care modificarea genetica ar putea afecta hrana, sanatatea, agricultura, mediul inconjurator si societatea. “Regulile privind importurile de produse modificate genetic vor fi simplificate si riscul la care este supus mediul va fi ignorat”, a mai adaugat Wallace.

O companie britanica, numita Oxitec, a dezvoltat deja un tip de molie sterila despre care sustine ca ar reduce numarul daunatorilor care afecteaza varza si conopida. Cei de la Oxitec au discutat cu reprezentantii Departamentului Agriculturii din Marea Britanie pentru a realiza o serie de teste pe teren pentru acest tip de molie. Moliile modificate genetic se imperecheaza cu femele salbatice fara a se putea reproduce, fapt care ar cauza o scadere rapida a populatiei acestora. Tot reprezentantii aceleiasi companii au creat si un tantar modificat genetic despre care sustin ca ar ajuta la controlarea raspandirii febrei dengue in tarile in curs de dezvoltare. Reprezentantii companiei britanice sunt de parere ca insectele modificate genetic ar putea aduce beneficii mediului inconjurator prin inlocuirea insecticidelor. “Schimbarea unei parti a ecosistemului ar putea avea efecte devastatoare pe care nu le cunostem foarte bine”, a mai explicat Walllace. “Acestea ar include cresterea populatiei diferitelor tipuri de daunatori”, a mai sustinut ea.

Insectele modificate risca sa provoace noi tipuri de boli

Insectele modificate genetic care ciupesc animalele sau oamenii ar putea provoca alergii si noi tipuri de boli ar putea sa apara, sustin reprezentantii GeneWatch.

Membrii AESA si-au dat aprobarea, in trecut, in ceea ce priveste comercializarea carnii si a laptelui provenite de la puii clonelor, in ciuda ingrijorarilor aratate de consumatori.

Si autoritatile din SUA evalueaza siguranta somonului modificat genetic care a fost realizat in laboratoare pentru a creste foarte repede in cadrul crescatoriilor.

Cercetatorii chinezi lucreaza, de asemenea, la modificarea genetica a unor vaci pentru a produce lapte cu concentratii mari de Omega 3 sau fara lactoza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here