Un pui de somn are efecte benefice asupra creierului

0
268
Somnul permite creierului sa se curete de toxinele responsabile de diferite boli neurologice
Un pui de somn are efecte benefice asupra creierului

Un pui de somn este benefic oricui. Ganditi-va numai cu cataenergie se trezesc copiii dupa ce au dormit macar 15 minute. Cercetatorii de la Universitatea din Berkeley (din Statele Unite),condusi de profesorul de psihologie Matthew Walker, au descoperitca siesta nu numai ca improspateaza creierul, dar stimuleaza sicapacitatile mintale.

Pentru a se ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au ales 39 detineri pe care i-au impartit in doua grupuri: primul  a dormit pretde 90 de minute (la ora 14:00), al doilea deloc. Inainte si dupapauza de somn, voluntarii au fost supusi la niste teste care solicitauhipocampul (regiunea din creier in care se stocheaza temporarinformatiile). Daca inainte de siesta grupurile au avut rezultateaproximativ identice, dupa s-a facut diferenta. Cei care au dormit s-au descurcat mult mai bine decat ceilalti, ba chiar si-au imbunatatitcapacitatile mintale. Potrivit specialistilor, informatiile sunt stocatetemporar in hipocamp inainte sa fie transferate in cortexul prefrontal (care are o capacitate mai mare). Se pare ca acest trasfer se face in timpul somnului.

Pe langa faptul ca ajuta creierul, un pui de somn revigoreaza organismul, ajuta la refacerea celulelor, la buna functionare a inimii si la mentinerea echilibrului hormonal.

Desigur, veti spune ca in timpul zilei sunteti la serviciu si nu aveti cum sa dormiti la birou. Iar in week-end cu copiii, va dedicati lor siiar nu aveti cum sa recuperati. Dar, psihologul James Mass  va recomanda o tehnica – denumita Power nap – pe care o folosesc inclusiv trupele de elita ale infanteriei americane. In functie de organismul fiecaruia, sunt suficiente 10 pana la 20 de minute pentru a va intrema. Iata ce pasi trebuie sa urmati, potrivitspecialistilor de la Universitatea din Loughborough (Marea Britanie):

1. Va relaxati si beti o ceasca de cafea

2. Inchideti ochii si lasati-va sa atipiti pentru 15 minute.

 

Astfel, organismul are timp sa proceseze cafeina, in timp ce voi dormiti, iar cand v-ati trezit sunteti reimprospatati datorita cafelei.  Chiar daca nu puteti adormi, in acest ragaz lasati creierul liber, ascultati muzica buna, relaxanta, pentru a intra intr-o stare meditativa. Creierul se va domoli automat si se va odihni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.