Punctul verde, alegerea responsabila la cumparaturi

Rafturile magazinelor romanesti sunt inundate de produse care atrag cumparatorii, in ciuda crizei economice persistente. Dar putini sunt cei care, aflati la cumparaturi, fac alegeri responsabile fata de mediu.punctul verde

In 1991, Germania introduce sistemul „Punctul Verde” (Grune Punkt), precursorul sistemului existent astazi in intreaga Uniune Europeana.

Directiva UE privind gestionarea deseurilor din ambalaje prevede ca acele companii ale caror produse sunt impachetate trebuie sa se implice in recuperarea ambalajelor. Cu alte cuvinte, ele devin responsabile de reciclarea lor.

Companiile au doua variante. Pe de o parte pot face parte din sistemul Punctului Verde in care exista intermediari care se ocupa de colectarea selectiva si reciclarea ambalajelor. Pe de alta parte, daca raman in afara sistemului, trebuie sa se ocupe ele insele de reciclarea ambalajelor, desi acest lucru este aproape imposibil pentru produsele de masa si se poate realiza doar in cazul companiilor care fac produse de volume mici.

Tot directiva europeana prevede ca in fiecare tara exista regulatori ai pietei care au rolul de a le amenda pe acele companii ce eludeaza aceasta raspundere fata de mediu.

Astazi Punctul Verde este folosit de peste 170.000 de companii pentru 460 de miliarde de ambalaje.

Povestea Punctului Verdealt punct

Conceptul care sta la baza acestui sistem este ca, odata ce recunosc logo-ul, cumparatorii stiu ca firma care produce respectiva marfa isi asuma recuperarea si reciclarea ambalajelor.

Astfel, companiile platesc o taxa pentru licenta Punctului Verde, in fiecare tara, in functie de tipul de ambalaj pe care il folosesc (hartie, plastic, metal, lemn, carton). De asemenea, fiecare stat are taxe diferite pentru acest sistem, in functie de costul local al metodelor de colectare, sortare si reciclare.

Germania, un model dual de reciclare

Prin sistemul Punctului Verde, Germania a introdus un sistem dual de colectare si reciclare. Pe de o parte, oamenii colecteaza selectiv acasa, iar, in paralel, municipalitatile au sisteme de colectare selectiva.

Logo-ul Punctul Verde este responsabilitatea PRO Europe (Packaging Recovery Organisation Europe). Desi simbolul este verde, multi producatori aleg sa il redea in varianta alb-negru pentru a reduce costurile.

Punctul Verde indica faptul ca producatorul face parte din sistem, dar nu neaparat ca ambalajul respectiv este 100% reciclabil. De multe ori oamenii confunda Punctul Verde cu logo-ul reciclarii. In Romania legea le obliga pe companiile are pun pe piata ambalaje sa le faca reciclabile.

Punctul Verde in Romania

In Romania, Eco-Rom Ambalaje detine licenta exclusiva zonala pentru folosirea pe teritoriul Romaniei a Punctului Verde. In 2004, a devenit membru al Pro Europe si din decembrie 2008 este membru-actionar.

Punctul Verde in cifre
* peste 170.000 de companii din lume sunt afiliate la sisteme de tip Punctul Verde
* exista 33 de sisteme tip Punctul Verde, in tot atatea tari, dintre care 25 folosesc marca Punctul Verde pe ambalaje
* peste 360 millioane de locuitori au acces la infrastructura necesara colectarii selective, infrastructura finantata de catre industrie (producatori sau importatori de produse ambalate)
* peste 460 de miliarde de ambalaje au tiparita marca Punctul Verde
* in 2008 peste 3.000.000 tone de deseuri de ambalaje de plastic au fost reciclate de sistemele tip Punctul Verde aflate sub umbrela organizatiei PRO EUROPE
* in 2008 peste 32.000.000 tone de deseuri de ambalaje au fost valorificate de catre sistemele tip Punctul Verde aflate sub umbrela organizatiei PRO EUROPE?

Ce puteti face
– Identificati deseurile de ambalaje reciclabile dupa semnul Punctului Verde
– Colectati ambalajele din casa in saci de gunoi diferiti, separand gunoiul menajer de plastic si aluminiu, hartie, sticla
– Aruncati deseurile astfel colectate la containerele speciale, dupa culori: plasticul si aluminiul la galben, hartia la cel albastru si sticla la cel verde.

In Romania se colecteaza, anual, separat:
* 74.000 de tone de sticla
* 60.000 de tone de plastic
* 150.000 de tone hartie si carton
* 20.000 de tone de metal

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *