Puteti preveni cancerul de piele protejandu-va de soare in primii 20 de ani de viata

Puteti preveni cancerul de piele protejandu-va de soare in primii 20 de ani de viata
Puteti preveni cancerul de piele protejandu-va de soare in primii 20 de ani de viata

Chiar daca soarele si transferul genetic favorizeaza tot mai des aparitia cancerelor de piele, diagnosticarea timpurie a afectiunii ajuta la cresterea sanselor de vindecare.

Cancerul de piele este cea mai des intalnita forma de cancer. Cauza principala o reprezinta radiatiile solare. Statul la soare fara aplicarea in prealabil a diverselor creme de protectie duce la aparitia arsurilor, iar toate acestea pot duce la aparitia diverselor afectiuni. Afectiunea este foarte des intalnita la persoanele care au ten foarte deschis, care nu se bronzeaza imediat insa se irita foarte repede.

Cea mai importanta perioada de viata in care protectia impotriva soarelui joaca un rol foarte mare, sunt primii 20 de ani

80% din expunerea la soare inregistrata pe tot parcursul vietii este facuta in aceasta perioada. Transferul genetic este un factor important, insa un alt factor mult mai important care nu trebuie uitat este solarul. Sedintele la solar care depasesc in total 60 de ore, fac ca riscul aparitiei cancerului de piele sa creasca.

Dr. Mehmet Coskun Acay, medic specialist in dermatologie din cadrul Centrului de Medicina Anadolu a mentionat ca aceasta grupa de afectiuni prezinta un procent de vindecare foarte ridicat, iar pentru acest lucru este necesar ca simptomele sa fie bine evaluate si ca pacientul sa consulte medicul din timp.

Care este frecventa aparitiei cancerelor de piele?

In ultimii 30 de ani, pe plan mondial frecventa aparitiei cancerelor de piele este in continua crestere. In state precum SUA, Noua Zeelanda si Australia, cancerele de piele sunt afectiunile cel mai des intalnite. In tarile europene, cancerele de piele sunt inregistrate cu precadere la persoanele cu varsta cuprinsa intre 60-80 de ani.

Frecventa de aparitie in cadrul cancerelor de piele a carcinomului bazonuclear, afectiunea cel mai des intalnita, este de 80-90%. In prima faza a afectiunii, pe piele se formeaza o tumefactie de culoarea pielii. Cu timpul, tumefactia creste si incepe sa isi schimbe culoarea. Aceste tumefactii sunt intalnite cel mai des pe fata si pe linia trasata intre ureche si buza superioara. Diagnosticul se pune in urma consultului fizic. In faza timpurie, afectiunea poate fi tratata cu foarte mare usurinta.

Si carcinomul scuamos este inregistrat cel mai des pe fata si buze si apare sub forma unei tumefactii de culoarea pielii. Comparativ cu carcinomul bazonuclear, tumefactia este mai dura si uneori poate fi confundata cu un neg. Tumefactia creste, iar in stadiul avansat ia forma unei tumefactii cu crater. Daca nu este tratata, cu timpul devine o rana deschisa si sangeranda. Se poate localiza in zone cu o cantitate importanta de circulatia sangelui cum sunt nasul, buzele si urechile si se poate intinde rapid. De asemenea, trebuie examinati si nodulii limfatici in legatura cu aceasta afectiune. In cazul carcinomului scuamos, diagnosticul se pune pe baza rezultatelor biopsiei. In cazul in care adancimea carcinomului nu este mare, odata cu biopsia se extirpa in totalitate si carcinomul. Insa, chiar daca carcinomul a fost extirpat in totalitate, se va specifica un protocol de tratament.

Care este metoda aplicata?

Aceste tumefactii sunt carbonizate sau inghetate. Insa atunci cand tumefactia este sub o anumita adancime, trebuie analizati cu coloranti si nodulii limfatici santinela aflati in zona. Apoi, se recomanda continuarea tratamentului chirurgical. In cazul in care carcinomul scuamos nu este foarte intins, vindecarea va fi in procent de 99-100%. In cazul formelor intinse, exista posibilitatea ca boala sa recidiveze in procent de 10%.

De obicei, prezentarea la medic este facuta in stadiul incipient al afectiunii, iar in 80% din cazuri carcinomul este localizat la nivelul fetei, motiv pentru care tratamentul da rezultate bune. In cazul carcinomului scuamos in prima faza se poate aplica tratamentul de chimioterapie.

Procentul de aparitie al melanomului malign este de mai putin de 1%. Cauza bolii este considerata a fi soarele, dar si factorii genetici joaca un rol important. Persoanele care au mai mult de 50 de alunite mai mari de doi milimetri, trebuie sa consulte neaparat un medic. Alunitele care prezinta un risc ridicat sunt cele care au contin culori diferite, sunt neregulate, mai mari de 6 mm si sunt asimetrice.

Aceasta afectiune avanseaza foarte rapid. In cazul in care grosimea melanomului malign in stadiul de biopsie este mai subtire de un milimetru, reusita este foarte mare. Reusita tratamentului chirurgical este de peste 90%. Insa, in cazul in care grosimea melanomului malign este mai mare de un milimetru, trebuie analizata starea nodulilor limfatici din zona. In cazul in care acestia sunt afectati, procentul de supravietuire pe termen de cinci ani scade de la 90% la 70%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *