Moldova vrea sa se afirme pe pietele externe drept o tara exportatoare de produse ecologice. Autoritatile intentioneaza sa deschida in acest sens un pavilion la Expozitia mondiala de produse si tehnologii in domeniul alimentatiei de la Milano, Italia, din 2015. In prezent, sunt, insa, prea putini fermieri care cultiva produse biologice. Agricultorii spun ca, deocamdata, o asemenea afacere nu este rentabila.
Oleg Zaharia cultiva opt tipuri de produse ecologice printre care zmeura, coacaza, prune, pere, capsuni. Barbatul a investit aproape 30 de milioane de lei in afacere. Fermierul spune ca produsele biologice ar trebui sa fie vandute cu un pret mai mare cu aproape 20 la suta, dar moldovenii nu isi pot permite, deocamdata, un astfel de lux.
„La produsele ecologice, un pret mai mare nu pun, pe motiv ca ele si asa sunt scumpe. Piata produselor ecologice este putin dezvoltata in Moldova. Sunt foarte putini oameni, care ar face diferenta”, a declarat Oleg Zaharia, producator de produse bio.
Si procedura de obtinere a certificatului BIO este anevoioasa si costisitoare, spun specialistii.
Totodata, pe piata din Moldova exista putine tipuri de ingrasaminte organice, spun fermierii. Singurul comerciant de fertilizanti BIO la Expozitia Specializata Moldagroteh spune ca preturile sunt destul de mari.
„Acest nutrivant costa 4,5 euro o unitate, care se foloseste odata la stropirea plantelor. Planta se dezvolta mai bine si nu se acumuleaza in bob”, a mentionat managerul unei companii de ingrasaminte bio Victor Sterbet.
Potrivit autoritatilor, in Moldova sunt, deocamdata, prea putine produse cu adevarat ecologice.
„Sa produci produse bio, chiar si in sera, este foarte dificil”, a spus viceministru al Agriculturii Stefan Chitoroaga.
In Moldova exista 84 de fermieri care sustin ca produsele lor sunt certificate ecologic.