Programul de stimulare a innoirii parcului auto national, care vizeaza scoaterea din uz a 40.000 de autoturisme vechi, a inceput oficial duminica.
Comitetul de Avizare al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) a validat vineri lista producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati ai acestora, care vor participa la programul de stimulare a innoirii parcului auto.
Prima parte a programului a inceput pe 1 iunie si va dura pana pe 25 septembrie. A doua etapa va demara la 1 octombrie si se va incheia pe 12 decembrie. Conform Ministerului Mediului, obiectivul este diminuarea poluarii prin scoaterea din uz a autoturismelor vechi, cu nivel de poluare ridicat, proprietate a persoanelor fizice romane. In acest an, 40.000 de proprietari de rable au posibilitatea sa-si inlocuiasca masinile vechi cu unele noi. Ca si anul trecut, prima de casare este de 3.000 de lei, de care poate beneficia orice proprietar sau mostenitor al unui autoturism uzat, cu o vechime de cel putin 12 ani de la anul fabricatiei, aflat in stare de functionare si a carui prima inmatriculare in Romania a avut loc pana la 31 decembrie 2006 inclusiv. Autoturismele noi comercializate in cadrul Programului „Rabla” pot fi achitate integral sau in rate si nu este permisa achizitionarea acestora in sistem leasing.
Automobile si centre de colectare
Cele mai multe autoturisme incluse in Programul „Rabla 2008” sunt Dacia, Daewoo, Fiat, Hyundai, Opel, Chevrolet, Renault/Nissan si Suzuki, potrivit listei producatorilor publicate de AFM. Acestia au cate 3.199 de autoturisme incluse in program. Cei care vor si alte masini pot alege intre Skoda, care are alocate 2.879 de autoturisme, Peugeot – 2.529, Volkswagen – 2.159, Ford – 2.010, Toyota – 1.999, Kia – 1.045, Seat – 840, Mitsubishi – 432, Citroen – 325, Mazda – 199, Honda – 40, Subaru – 17, Audi – 8 si Lada – 6.
Pentru judetul Dolj, operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz sunt: SC REMAT SA Craiova, SC ADIDRAD COM SRL Craiova, SC OLTMETAL SA Craiova, cu punct de lucru in comuna Podari, SC EUROMOTORS SRL Craiova, cu punct de lucru in comuna Pielesti, si SC 3R SA Craiova.
Acte necesare
Proprietarul autoturismului vechi trebuie sa se inscrie la unul dintre producatorii sau distribuitorii de automobile validati, care ii va elibera o nota de acceptare valabila 30 de zile. Aceasta nu trebuie sa depaseasca datele de 18 septembrie – pentru prima etapa, si 5 decembrie – pentru cea de-a doua.
Urmatorul pas este ducerea autoturismului uzat la un operator economic autorizat sa-l dezmembreze, de unde va fi eliberat certificatul de distrugere a masinii. Documentele necesare pentru obtinerea acestui document sunt: actul de identitate al proprietarului sau al mostenitorului, certificatul de inmatriculare al autoturismului si nota de acceptare eliberata de producatorul validat. In aceasta faza trebuie obtinute copii legalizate dupa certificatul de inmatriculare si cel de distrugere, pentru ca in etapa urmatoare originalele vor ramane la Serviciul de inmatriculari. Dupa aceea, proprietarul autoturismului vechi se va prezenta la Serviciul de inmatriculari pentru radiere. Va avea nevoie de cerere de radiere tipizata, cartea de identitate a vehiculului (daca exista), fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare, certificatul de distrugere al autoturismului in original, trei exemplare completate ale certificatului de radiere, actul de identitate al persoanei inscrise in program, certificatul de inmatriculare si numerele.
Dupa radiere, persoana se va prezenta la producatorul validat care i-a eliberat nota de acceptare cu actul de identitate, copia de pe certificatul de inmatriculare al autoturismului, copie de pe cel de distrugere, certificatul de radiere, copie de pe certificatul de mostenitor (daca este cazul) si nota de acceptare eliberata de producator.
Dupa aceea, procesul va decurge ca un act de vanzare-cumparare obisnuit, iar suma de 3.000 de lei va fi virata de AFM in contul producatorului care comercializeaza autoturismul, scazandu-se din pretul de achizitie.
Rabla pentru tractoare
De la 1 iulie va incepe si Programul de stimulare a innoirii parcului de tractoare din Romania. Pentru acesta sunt alocate 21 de milioane de lei, prima de casare acordata celor care renunta la tractoarele vechi in schimbul unora noi fiind de 17.000 de lei. Si acest program se va desfasura in doua etape: prima va debuta luna viitoare si se va finaliza pe 25 septembrie, iar a doua va incepe pe 1 octombrie si se va incheia pe 5 decembrie.
Rezultate
Conform AFM, prin Programul „Rabla” au fost eliminate din trafic anul trecut 16.444 de masini vechi, din cele 16.500 propuse. Acest lucru a dus la reducerea nivelului de monoxid de carbon din aer cu 400.000 de kilograme.
Sursa: Gazeta de Sud