“Radarul padurilor” Denunta si tu furtul din padure la 112 !

“Radarul padurilor” Denunta si tu furtul din padure la 112 !
“Radarul padurilor” Denunta si tu furtul din padure la 112 !

De saptamana viitoare, mai exact din 8 octombrie, oricine va putea cere verificarea legalitatii unui transport de lemne apeland la 112 si indicand numarul masinii. La 8 octombrie va fi lansat sistemul de control pentru prevenirea taierilor ilegale sub numele de “Radarul padurilor”. Acest sistem, in tari dezvoltate precum Germania, Suedia, Franta functioneaza de ani buni. Iar romanul si-a batut joc de fratele sau, codrul, cu km zice proverbul. Din 1990 si pana in 2011 au fost rase cinci milioane de hectare de padure, potrivit unui raport al Curtii de Conturi.

Sistemul popularizat sub numele de “Radarul padurilor” este promovat de Departamentul pentru Ape si Paduri, pentru sensibilizarea cetatenilor privind problema defrisarilor.

Odata cu implementarea sistemului, orice cetatean poate face sesizari la numarul de telefon 112 privind transportul de lemn care ar putea proveni din taieri ilegale.

“Radarul padurilor” este un sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din padure si pana devine mobila ori iese din tara, in timp real, se arata intr-un comunicat al departamentului. La fiecare transport de lemn, lucratorul silvic sau firma care a cumparat lemnul respectiv trebuie sa-l incrie in sistemul informatic SUMAL, pe care il acceseaza de pe smartphone.

Datele de pe avizul de insotire a transportului vor fi verificate de sistem si, daca sunt corecte (avizul a fost procurat legal, cantitatea respectiva de lemn a fost recoltata legal), sistemul va emite

Denunta si tu furtul
din padure la 112 ! un cod unic care trebuie inscris in avizul de insotire. In cazul in care datele inscrise pe aviz nu sunt corecte, aplicatia nu genereaza codul unic si serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator si o alerta catre organele de control.

Odata plecat din padure, in cazul unui control transportatorul trebuie sa prezinte avizul cu cod unic. Legalitatea transportului se poate verifica si fara oprirea masinii, cautand datele avizului in sistemul informatic, dupa numarul de inmatriculare al vehiculului. Cand ajunge la destinatie, lemnul nu poate fi receptionat pana cand cei din depozit nu verifica in sistem informatic corectitudinea codului unic. Oriunde pleaca mai departe lemnul, la un alt depozit, la fabrica sau la vama, trebuie facuta aceeasi verificare. Toate depozitele de lemn trebuie amplasate obligatoriu in zonele de semnal.
De controlul transporturilor de lemn se vor ocupa politistii, angajatii inspectoratelor teritoriale de regim silvic si de vanatoare si vamesii, dar si cetatenii sunt incurajati sa faca sesizari sau sa ceara verificarea unui transport, apeland 112 si indicand numarul masinii de transport.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente