Radiatiile de la Cernobil afecteaza animalele

0
1122

Conform Reuters, radiatiile rezultate in urma dezastrului nuclear de la Cernobil, Ucraina, au afectat animalele care traiesc in zonele apropiate mai mult decat se credea.
radiatii de la cernobal
Oamenii de stiinta de la Centrul National pentru Cercetare Stiintifica din Franta au aratat ca numarul albinelor, fluturilor, paianjenilor si lacustelor este mult mai mic in zonele contaminate decat in alte regiuni, acest lucru fiind cauzat de nivelul foarte ridicat de radiatii ce au ramas in zona de la calamitatea nucleara de acum 20 de ani.

Aceste descoperiri contesta cercetarile anterioare care sugerau ca fauna din apropiere de Cernobil a inceput sa se refaca.

„Am fost uimiti sa vedem ca nu s-a facut niciun studiu in acest domeniu. Al nostru este primul care cerceteaza populatia animalelor din zona”, a declarat Anders Moller, om de stiinta la Centrul National pentru Cercetare Stiintifica din Franta.

Oamenii de stiinta au declarat ca au comparat populatia de animale care traieste in regiunile radioactive cu cea din zone mai putin contaminate si au descoperit ca in unele locuri fauna aproape ca lipseste.

„Exista zone in care sunt 100 de animale pe metru patrat si sunt zone in care se intalneste o singura specie pe metru patrat”, a mai spus Moller.

Cercetatorii au mai descoperit ca animalele care traiesc in apropiere de reactorul nuclear de la Cernobil prezinta malformatii fizice, precum blana sau pielea decolorate.

„In general, animalele cu malformatii sunt primele care cad prada altor animale si este foarte greu sa scapi daca aripile tale nu sunt de aceeasi lungime”, a adaugat omul de stiinta.

Cercetarile anterioare nu au luat in calcul faptul ca animalele care traiesc in zona Cernobil au crescut fara sa fie stingherite de prezenta omului, ceea ce ar fi trebuit sa fie in favoarea lor.

Specialistii au cercetat doar o zona de 30 de kilometri din jurul reactorului de la Cernobil, insa materialul radioactiv rezultat in urma exploziei a contaminat o parte mult mai mare din Europa de Est, ajungand pana in parti din Rusia, Ucraina sau Belarus. Conform oamenilor de stiinta, exista posibilitatea ca descoperirile sa fie valabile si pentru aceste zone.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.