Radiatiile emise in accidentul nuclear de la Fukusima vor cauza cel putin inca 180 de decese

Radiatiile emise in accidentul nuclear din 2011 vor cauza cel putin inca 180 de decese, desi rapoartele initiale erau linistitoare.

Accidentul de la Fukushima este considerat, dupa Cernobil, al doilea dezastru nuclear ca importanta din istoria omenirii. Radiatiile au determinat aparitia „unei zone moarte” de cateva sute de kilometri patrati in jurul centralei nucleare, iar urme de material radioactiv au fost descoperite chiar si la distante mari, in America de Nord sau in Europa.

Cea mai mare parte a scurgerilor radioactive s-a produs in Pacific, doar 19% dintre acestea au ajuns pe solul Japoniei. In aceste conditii, autoritatile nipone au afirmat initial ca emisiile radioactive nu vor avea efecte severe asupra sanatatii populatiei.

De curand insa, oamenii de stiinta americani din cadrul Universitatii Stanford au prezentat concluziile primei analize detaliate cu privire la impactul radioactivitatii crescute de la Fukushima asupra sanatatii globale. Rezultatele contrazic afirmatiile autoritatilor din Japonia. Pentru a ajunge la aceste concluzii, autorii analizei au folosit un model atmosferic global 3D – pentru a prezice transportul materialelor radioactive – si un model standard – pentru masurarea expunerii umane la radioactivitate.

Radiatiile emise in accidentul nuclear de la Fukusima vor cauza cel putin inca 180 de decese

Intre 15 si 1.300 de decese

Conform estimarilor specialistilor, radiatiile vor putea cauza intre 15 si 1.300 de decese, care vor aparea mai ales in Japonia. Acestea s-ar adauga celor circa 600 de decese initiale din timpul evacuarii zonei din jurul centralei nucleare.

La nivel mondial, de-a lungul timpului, specialistii spun ca 180 de cazuri noi de decese vor fi cauzate de cancere. In plus, un alt raport efectuat de specialistii japonezi in Managementul Sanatatii a aratat ca, dintr-un total de 38.000 de copii, 13.000 prezinta chisturi sau noduli cu diametru de pana la 5 milimetri la nivel glandei tiroide.

CUTREMUR, TSUNAMI Si ACCIDENT

La 11 martie 2011, un puternic cutremur, de 9 grade pe scara Richter, a avut loc la orele diminetii in Japonia. Seismul a fost urmat de un tsunami urias. Valul seismic a avariat reactoarele centralei nucleare Fukushima, declansand astfel accidentul nuclear.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente