Padurile tarii ard, iar pompierii nu pot ajunge la locul dezastrelor
Padurile tarii ard, iar pompierii nu pot ajunge la locul dezastrelor

Ani la rand am taiat padurile hectar cu hectar, iar acum le lasam sa arda sub ochii nostri. In Caras Severin, Prahova, Sibiu si nordul Moldovei, vegetatia uscata de soare s-a aprins, iar zone intregi de padure si pasune ard de cateva zile.

Pompierii nu pot ajunge la locul dezastrului, iar elicopterele de la Interne, care i-ar fi putut ajuta, nu sunt disponibile.
Cea mai grava situatie este in Bucegi, unde arde de doua zile o padure apartinand Casei Regale. Focul a fost aprins de un trasnet si este atat de puternic, incat fumul poate fi zarit de la distanta.

80 de pompieri militari, salvamontisti, jandarmi montani, reprezentanti ai Parcului Natural Bucegi si voluntari si-au umplut rucsacurile cu cate 15 litri de apa si au pornit in sus, pe creasta, Le-a luat doua ore de mers pe teren accidentat si pe stanci abrupte pana au ajuns la incendiu.
Insa vantul puternic a aprins focar dupa focar, iar la multe dintre ele oamenii n-au putut ajunge.

Singura speranta erau cele doua elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie, echipate special pentru astfel de situatii. Insa unul este in revizie, iar celalalt in reparatie.

Flacarile au cuprins sambata padurea din Cilnic, la cativa kilometri de Resita. O ora a ars focul pana cand pompierii, chemati de soferii care au vazut din departare fumul, au reusit sa indeparteze pericolul.

Nu la fel de norocosi sunt pompierii din zona Neamt-Bacau. Ei nu pot interveni, din cauza terenului accidentat, la incendiul care a izbucnit sambata dupa-amiaza in Parcul National Ceahlau.

Flacarile mistuie vegetatia la 1.700 de metri altitudine si probabil ca va fi nevoie si aici de o interventie din aer, mai ales daca focul se va extinde spre zona impadurita de pe versanti.

Tot sambata s-au aprins si 12 hectare de vegetatie din judetul Sibiu, iar flacarile s-au extins si la o exploatare forestiera.
Pompierii ajutati de voluntari au intervenit cu zece autospeciale ca sa stinga incendiul si au ramas in zona toata noaptea, sa fie siguri ca focul nu se aprinde iar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here