Incalzirea oceanului duce la aparitia unui grup de bacterii in Europa de Nord

Incalzirea oceanului duce la aparitia unui grup de bacterii in Europa de Nord

Schimbarile climatice provocate de om reprezinta principalul factor din spatele aparitiei neasteptate a unui grup de bacterii in Europa de Nord, care pot provoca gastroenterita, potrivit unei noi cecetari a unui grup de experti internationali.

Studiul, publicat de revista Nature Climate Change duminica, a prezentat unele dintre primele dovezi ca modelele de incalzire ale Marii Baltice au coincis cu aparitia infectiilor produse de vibrio in nordul Europei. Vibrio reprezinta un grup de bacterii, care de obicei cresc in medii marine calde si tropicale. Bacteria poate provoca diverse infectii la om, de la holera la simptome de gastroenterita, in urma consumului de crustacee crude sau insuficient preparate sau prin expunerea la apa de mare, potrivit Agerpres.

O echipa de oameni de stiinta de la institutii din Marea Britanie, Finlanda, Spania si SUA a examinat inregistrari ale temperaturii de la suprafata apei mariii si date prin satelit, precum si statistici privind cazuri de vibrio in Marea Baltica. Ei au constatat ca numarul si distributia cazurilor in zona Marii Baltice au fost puternic legate de varful inregistrat in temperatura de la suprafata apei. In fiecare an, temperatura a crescut cu un grad, iar numarul de cazuri de vibrio a crescut cu aproape 200%.

Studiul asupra vibrio s-a focalizat asupra Marii Baltice in special, deoarece aceasta s-a incalzit la o rata fara precedent de 0,063-0,078 de grade Celsius pe an din 1982 pana in 2010, sau 6,3-7,8 grade intr-un secol. ”Reprezinta, dupa stiinta noastra, cea mai rapida incalzire a unui ecosistem marin examinat pana acum pe Pamant”, se afirma in studiu.

Multe bacterii marine prospera in apa calda si cu salinitate redusa. Schimbarile climatice au cauzat precipitatii mai frecvente si mai abundente, care au redus continutul de sare al estuarelor si zonelor umede de coasta. In contextul in care temperaturile continua sa creasca iar regiunile de coasta din zonele nordice devin mai putin saline, tulpini ale bacteriilor vibrio vor aparea in zone noi, avertizeaza oamenii de stiinta.

Focare de vibrio au aparut in regiuni temperate si reci din Chile, Peru, Israel, nord-vestul coastei SUA a Pacificului si nord-vestul Spaniei, iar acestea pot fi legate de modelele de incalzire, spun cercetatorii.

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente