Garda de Mediu Prahova a prezentat, in cadrul Colegiului Prefectural, sinteza activitatii pe 2014. Cu aceasta ocazie, s-a aflat si care sunt rafinariile din judet, care nu au finalizat toate masurile impuse de Uniunea Europeana in privinta protectiei mediului.
Din cele 5 unitati economice aflate sub incidenta prevederilor Directivei 96/61/CE, aflate sub monitorizare, 4 nu si-au indeplinit obligatiile asumate pana la data de 31.12.2014.
Conform Garzii de Mediu Prahova acestea sunt:
PETROTEL LUKOIL SA a realizat masurile din planurile de actiune aferente AIM 155/2007 revizuita in 2009 si 2012 , cu exceptia masurii “echiparea instalatiei Cracare Catalitica cu un sistem de reducere emisiilor atmosferice“. Operatorul a prezentat autoritatilor de mediu ANPM, APM, GNM un calendar de realizare a masurii pana la sfarsitul lunii aprilie 2015.
Rompetrol Rafinare SA a realizat masurile din planul de actiune, cu exceptiamasurii privind eliminarea din bataluri a gudroanelor acide si reziduurilor petroliere, ecologizarea batalurilor de gudroane acide, reziduuri petroliere, nivelarea gropilor rezultate, cu termen 31.12.2014. Cu privire la nerealizarea masurii referitoare la ecologizarea batalurilor operatorul economic a solicitat autoritatii de reglementare , APM si ANPM scoaterea batalului de sub incidenta prevederilor Directivei privind prevenirea si controlul integrat al poluarii , pentru care a beneficiat de perioada de tranzitie pana la 31.12.2014 si realizarea acestei masuri in cadrul proiectului “Reabilitarea si amenajarea zonei de teren pe care sunt amplasate batalurile de reziduuri petroliere “, sens in care a depus documentatia de solicitare in vedertea obtinerii acordului de mediu, la aceasta data fiind comunicata de catre APM Prahova Decizia de emitere a actului de reglementare.
RAFINARIA ASTRA ROMANA SA este in insolventa din data de 23.06.2014 si a solicitat in data de 06.08.2014 la APM Prahova stabilirea obligatiilor de mediu la incetarea definitive a activitatii. Totodata, operatorul a solicitat ca masurile ramase nerealizate din planul de actiune si anume: “indepartarea produselor petroliere existente pe sol”, “ecologizarea cuvelor din parcul de rezervoare”, “inchidere instalatii nefunctionale” sa fie incluse ca obligatii de mediu la incetarea activitatii. Referitor la batal, operatorul notifica APM Prahova ca acesta a fost valorificat prin vanzare la licitatie de catre ANAF DGFP Prahova. Pana la aceasta data nu s-a luat nici o decizie de catre autoritatea de reglementare.
STEAUA ROMANA SA Campina este in insolventa din data de 22.07.2013 si a oprit temporar activitatea de rafinare din anul 2009. Perioada de tranzitie de care beneficiaza societatea este pana la 31.12.2015. Masurile prevazute in planul de actiuni cu termen 31.12.2014 si anume: inlocuirea arzatoarelor la cuptorul instalatiei DA , inlocuirea cuptorului, pompei de vid si dotarea cu echipamente pentru monitorizare la instalatia DV1 nu au fost realizate si societatea a cerut APM Prahova decalarea acestora pana la sfarsitul perioadei de tranzitie. Referitor la bataluri, acestea au ca termen de conformare 31.12.2015, dar pana la aceasta data nu au fost demarate lucrarile.