Rainer Nilvak: pentru a curata planeta de gunoi, sunt gata sa lucrez in calitate de oricine

0
480
Rainer Nîlvak: pentru a cur??a planeta de gunoi, sunt gata s? lucrez în calitate de oricine
Rainer Nîlvak: pentru a curăța planeta de gunoi, sunt gata să lucrez în calitate de oricine
Rainer Nilvak: pentru a curata planeta de gunoi, sunt gata sa lucrez in calitate de oricine
Rainer Nilvak: pentru a curata planeta de gunoi, sunt gata sa lucrez in calitate de oricine

In actiunea de voluntariat „Vom face”, organizata de Rainer Nilvak, au luat parte 50 000 de voluntari. Fiecare al 27-lea rezident din Estonia a participat la aceasta actiune. Ei au colectat 10 000 de tone de gunoi si le-au dus la depozitele de deseuri legale. Acest lucru nu s-a intamplat pana acum. Statul nu a participat la aceasta actiune, voluntarii au facut totul singuri.

« 15 ani in urma, intorcandu-se de la o regata de navigatie in Hawaii, un tanar iahtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Charles Moore a decis sa testeze noul iaht, si taind drumul, s-a dus direct peste Oceanul Pacific. Aceasta calatorie i-a schimbat viata pentru totdeauna – el a deschis al optulea… »

Si in Rusia sunt multi oameni care se simt la fel de inconfortabil pentru ca traiesc intr-un depozit de deseuri.
Noi nu se simtim stapani ai tarii. Mai mult seamana ca noi suntem oaspeti aici si cineva altul ar trebui sa faca ceva …

Odata am fost angajati in cartografierea depozitelor de deseuri. In fiecare sambata timp de 7 luni. In una din aceste zile am condus masina pe drumul accidentat, in locurile parasite de catre Dumnezeu. Am sunat la biroul nostru si am intrebat pentru a ma imbarbata un pic, deoarece aveam un sentimentul ca acest lucru nu se va termina niciodata: „Cat de multe persoane lucreaza asupra hartii. O fata la telefon a raspuns: „Tu stii doar, Rainer, ca astazi de harta te ocupi numai tu. Nimeni altcineva”.

Am oprit masina si m-am gandit. Oare face sa te ocupi de acest lucru… Totul pare fara speranta. Si apoi m-am gandit ca, daca eu voi afisa steagul alb, ma voi dezamagi profund de mine insumi …

La 8 dimineata am iesit din casa. Salubrizarea se incepea la ora 10.00, cu doua ore mai tarziu.
Si am vazut o femeie cu un copil mic, imbracata intr-un combinezon militar, care a pus o lopata, manusi, etc. in portbagajul masinii. Si m-am gandit: „Ce oare face ea? Si dintr-o data mi-am dat seama – Dumnezeule! Aceasta este campania noastra! Si toate femeile din tara fac acelasi lucru. Ele aseaza copiii in masina, trezesc sotii. Si chiar le imping in masini si pornesc. Si am inteles! La noi totul va iesi! ”

Am aflat ca la nivel mondial se estimeaza aproape 100 miliarde de tone de deseuri. Si pentru a curata pamantul sunt necesari 300 de milioane de oameni. Si acest lucru ar fi distractiv. Cu el ma ocup in ultima vreme. Pregatim o actiunea pentru anul viitor.

Poate ca vom reusi sa facem astfel ca viata pe planeta noastra va devenit un pic mai placuta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.