Ramanem fara pradatorii de talie mare: cum ne afecteaza asta pe noi toti?

Ministerul Mediului a pl?tit 404.418 lei pentru pagube produse de speciile protejate
Ramanem fara pradatorii de talie mare: cum ne afecteaza asta pe noi toti?
Ramanem fara pradatorii de talie mare: cum ne afecteaza asta pe noi toti?

Un nou studiu vine sa ne arete urmarile catastrofale pe care le are scaderea numarului de carnivore asupra mediului.

Noul raporta a analizat rolul pe care il au 30 de specii de carnivore mari, dintre care 17 ocupa in prezent mai putin de jumatate din teritoriul pe care il populau in trecut. Mai bine de 75% dintre carnivorele de talie mare si mijlocie sunt in declin. Printre speciile specifice se numara leii, caini dingo, lupii, vidrele si ursii.

Declinul ingrijorator al populatiilor de pradatori poate fi atribuit pierderii habitatului, vanatorii si lipsa hranei (scaderea populatiei de animale ce servesc ca prada).

„La nivel global putem vorbi de o pierdere a carnivorelor de talie mare si mijlocie. Multe dintre ele sunt pe cale de disparitie fie la nivel local, fie la nivel global. Mai mult, ironia fenomenului este ca ele dispar pe masura ce noi incepem sa le intelegem din ce in ce mai bine importanta”, a declarat coordonatorul studiului William Ripple.

Fara indoiala, acesti pradatori asigura o serie de beneficii aduse atat ecologiei, cat si mediului. Disparitia anumitor carnivori de talie mare si mijlocie, printre care se numara leul african, linxul eurasiatic, puma, lupii, vidrele marine si cainii dingo produce o reactie in lant, „o cascada trofica”.

De exemplu, din cauza unui declin al pumelor si lupilor, oamenii de stiinta au observat o crestere dramatica a erbivorilor precum caprioara si elanul, lucru care a produs perturbari ale vegetatiei, ale populatiilor de pasari si mamifere mici. Mai mult, in mediile unde vegetatia incepe sa dispara, oamenii de stiinta au observat deja o crestere a eroziunii solului.

La fel, disparitia linxului a dus la cresterea populatiilor de caprioare, vulpi si iepuri. Nici macar oceanele nu sunt imune deoarece scaderea populatiilor de vidre, cauzata de balenele Orcinus orca, a dus la cresterea numarului de arici de mare si implicit la scaderea varecului.

„Toleranta umana fata de aceste specii este o problema majora pentru conservare. Spunem ca aceste animale au dreptul intrinsec de a exista, insa ele ne asigura si beneficii ecologice si economice pe care noi le apreciem”, a mai explicat Ripple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *