Dupa ce termperaturile caniculare din ultima perioada au distrus culturi intregi si hectare de padure si vegetatie, oamenii au acum de infruntat o alta problema care le ameninta productia: animalele salbatice. In judetul Botosani, peste 1.000 de hectare de culturi agricole au fost distruse de mistreti.
Pentru ca au ramas fara mancare, animalele invadeaza culturile oamenilor pentru a-si potoli foamea. Ca sa mai salveze ce se poate salva din porumb sau grau, satenii sunt nevoiti sa isi petreaca fiecare noapte pe camp pentru a-si pazi recolta de animalele infometate.
In padurile din localitatea Hiliseu Horia traiesc peste 500 de mistreti. Multi sunt veniti de peste Prut din Ucraina, manati de foame. Pagubele facute in ultima saptamana sunt semnificative si ingrijoreaza localnicii care se vad neputinciosi in fata pericolului de a isi pierde si putinele culturi care le-au mai ramas. Ioan Barsan, inspector agricol primaria Hiliseu Horia apreciaza ca „La un prim calcul au distrus peste 420 de hectare de porumb, floarea soarelui, grau si cartofi“. Alte 600 de hectare din trei localitati ale judetului Botosani au fost distruse de mistreti. Prefectura a cerut Directiei Silvice sa hraneasca animalele salbatice, pentru ca acestea sa nu mai atace gospodariile.
Satenii s-au organizat si au stabilit pichete de patru, cinci oameni care noapte de noapte pazeasc recoltele de mistreti. Unii aprind focul, altii fac zgomot cu diferite obiecte pentru a-i speria. Cu talangi si cratite satenii din Hiliseu Horia, judetul Botosani incearca sa ii goneasca pe mistretii care le distrug gradinile. Si asa seceta le-a distrus 75 % din culturi, acum porcii ii lasa saraci lipiti pamantului. „Vin cu cardul, cu porci mici, uite balegar de porc mic, de porci batrani, mi-au stricat ogorul“, s-a plans un localnic. „Asta-i munca omului, platim impozite, aratura m-a costat 8 milioane, cine ma compenseaza acum“, a intrebat o femeie. Oamenii se plang ca autoritatile nu ii ajuta deloc pentru a-si proteja culturile, in ciuda promisiunilor facute de minister.
Satenii spera totusi ca Directia Agricola si Prefectura ii vor ajuta sa isi recupereze macar o parte din pagubele produse de porcii mistreti insa oficialitatile nu au declarat nimic in acest sens.