Rampa de gunoi de la Pata Rat va fi inchisa din nou. Curtea de Apel Cluj a respins cererea Salprest Rampa de suspendare a deciziei Garzii de Mediu

Rampa de gunoi de la Pata Rat va fi inchisa din nou. Curtea de Apel Cluj a respins cererea Salprest Rampa de suspendare a deciziei Garzii de Mediu

Rampa de gunoi de la Pata Rat urmeaza sa fie inchisa, din nou, dupa ce Curtea de Apel Cluj a respins, joi, cererea firmei Salprest Rampa de suspendare a deciziei Garzii de Mediu Cluj prin care aceasta a dispus inchiderea depozitului de gunoi. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs in termen de cinci zile la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Potrivit purtatorului de cuvant al Curtii de Apel Cluj, judecatarea Claudia Ilies, astazi s-a judecat cererea Salprest Rampa de suspendare a executarii hotararii luate de Garda de Mediu Cluj prin care s-a decis inchiderea rampei de gunoi. „Este vorba de un act administrativ de suspendare, judecatorii au respins aceasta cerere, cu drept de recurs in termen de cinci zile la ICCJ”, a precizat Ilies.
Depozitarea deseurilor menajere pe platforma temporara a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rat, a fost sistata in luna noiembrie de Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu, astfel incat exista riscul ca gunoaiele sa nu mai fie ridicate de cele doua societati de salubritate si sa ramana pe strazi.

“Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu a dispus sistarea activitatii de depozitare a deseurilor pe depozitul neconform clasa B, rampa de la Pata Rat, Cluj, care este o platforma temporara. Cu alte cuvinte, nu se mai depoziteaza deseurile acolo, iar ce se intampla cu deseurile nu este problema Garzii de Mediu. Sistarea depozitarii a fost decisa pentru ca terenul pentru care s-a cerut autorizare in cazul acestui depozit de la Pata Rat nu are niciun act, nu se poate autoriza. Platforma de depozitare temporara este in procedura de autorizare, dar nu este CF pe terenul respectiv, trebuie reglementata situatia de Consiliul Local Cluj-Napoca. Depozitarea in continuare a deseurilor pe aceasta platforma este caz penal” , a declarat, in luna noiembrie, seful Comisariatului Regional al Garzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea.
El a precizat ca societatea care administreaza platforma, Salprest Rampa, a fost amendata cu 30.000 de lei de Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu pentru ca functioneaza fara autorizatie de mediu.

Directorul societatii Salprest Rampa si al uneia dintre cele doua societati de salubritate – Brantner-Veres, Eugen Veres, a declarat ca a contestat in instanta amenda si decizia de sistare a depozitarii deseurilor.

“Am contestat in instanta. Nu inteleg de ce societatea care administreaza platforma temporara de la Pata Rat a fost amendata, cata vreme in ultimii doi ani aici s-au depozitat gunoaiele menajere, dupa ce vechea rampa de la Pata Rat s-a inchis in 2010. Noi am cerut eliberarea autorizatiei de la Mediu si suntem in procedura si trebuie sa prezentam toate actele pana in 15 decembrie. Primaria Cluj-Napoca trebuie sa faca dovada ca e proprietara terenului platformei temporare”, a spus Veres.

El a adaugat ca societatea de salubritate Brantner-Veres colecteaza deseurile de la populatie si le depoziteaza in masinile proprii si in containere de mare capacitate, dar a avertizat ca exista riscul ca, incepand de miercuri, sa nu mai poata ridica gunoiul de la populatie, iar acesta sa ramana pe strazi.

“Exista riscul sa nu mai putem ridica gunoaiele de la clujeni pentru ca nu mai avem unde sa il depozitam si sa ramana pe strazi. Am informat si Prefectura Cluj despre aceasta situatie si miercuri va veni o comisie sa vada ce solutii se pot gasi”, a precizat Eugen Veres.
Sergiu Hossu, directorul SC Rosal, cealalta companie de salubritate, a declarat, la randul sau, ca asteapta gasirea unei solutii urgente pentru depozitarea deseurilor.

“Nu ducem deseuri menajere la rampa. Au fost ridicate de pe sectoare si depozitate in utilajele companiei noastre”, a spus Hossu.
Primarul Emil Boc a declarat, in schimb, ca pana la construirea unui nou depozit ecologic, proiect al Consiliului Judetean Cluj, se asigura depozitarea deseurilor menajere pe platforma temporara de la Pata Rat.

“Gunoiul se ridica in municipiul Cluj-Napoca si se depoziteaza temporar pe platforma de la Pata Rat”, a spus Boc.

Rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rat a fost inchisa in anul 2010, iar langa aceasta a fost deschisa o platforma temporara de depozitare a deseurilor, pentru care s-a cerut autorizare din partea Garzii de Mediu, procedura fiind in curs de derulare.

Consiliul Judetean Cluj a initiat un proiect cu finantare europeana, de aproape 50 de milioane de euro, pentru construirea unui depozit ecologic de deseuri in comuna Feleac de langa Cluj-Napoca, prima celula a depozitului urmand sa devina functionala abia in septembrie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *