Razboaiele se vor dubla in Africa din cauza incalzirii globale

Sporirea conflictelor cauzate de incalzirea climatica este o tema de discutie din ce in ce mai prezenta pe agenda globala. O echipa de cercetatori a demonstrat pentru prima data cum fenomenul va spori cu 50% probabilitatea unor razboaie civile in Africa sub-sahariana.razboaie Africa

Exista legaturi nebanuite intre temperatura si recentele conflicte, arata un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences. Potrivit Tree Hugger, pana in 2030, numarul acestora se va dubla.

Cei mai sensibili la schimbarile de temperatura par a fi agricultorii, asta cu atat mai mult cu cat majoritatea populatiei sarace din tarile africane depinde de culturile agricole. Orice schimbare de temperatura afecteza imediat recoltele, iar cei mai dezavantajati au mai multe motive sa puna mana pe arme pentru a protesta, sustine Edward Miguel de la Universitatea din California.

Anii mai caldurosi s-au dovedit, de altfel, mai prielnici razboaielor in Africa. In perioada 1980 – 2002, razboaiele civile au fost mai frecvente in anii mai secetosi: cresterea temperaturii normale cu 1 grad Celsius a dus la o sporire a conflictelor cu aproape 50%.

Pana in 2030, cand temperaturile medii vor creste cu peste 1 grad Celsius, se estimeaza ca aproape 400.000 de oameni din Africa vor cadea victime razboaielor civile. Recomandarea lui Miguel este ca tarile africane sa fie ajutate sa se adapteze la schimbarea climatica, inclusiv prin dezvoltarea unor varietati de culturi mai putin sensibile la temperaturi extreme.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,173FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente