Razboiul energiei: Fara energia regenerabila a Scotiei, luminile Angliei s-ar stinge

Razboiul energiei: Fara energia regenerabila a Scotiei, luminile Angliei s-ar stinge
Razboiul energiei: Fara energia regenerabila a Scotiei, luminile Angliei s-ar stinge

Becurile Marii Britanii s-ar inchide fara contributia uriasa si in crestere a energiei regenerabile asigurate de Scotia, a declarat ministrul scotian al Energiei, Fergus Ewing.

Fergus Ewing a ripostat dupa ce ministrul britanic al Energiei, Ed Davey, a afirmat ca o Scotie independenta ar suferi din cauza facturilor mai mari la energie pentru gospodarii, scrie The Guardian.

“Anglia are nevoie de electricitatea produsa in Scotia pentru a-si tine becurile aprinse”, a declarat ministrul scotian Fergus Ewing, care tocmai aprobase miercuri constructia unei a treia ferme eoliene uriase in largul coastelor scotiene, care va asigura energie pentru un milion de familii.

El sustine ca, in timp ce Scotia produce cu 20% mai multa energie decat are nevoie, Anglia nu are decat un surplus de 2-5%. Pe termen lung, “Anglia va trebui sa se bazeze pe importuri de energie din Scotia”, a spus Ewing.

Ministrul britanic afirmase marti ca “marimea Marii Britanii ii protejeaza pe consumatorii scotieni de plata tuturor costurilor generate de producerea energieii in Scotia. In Marea Britanie, gospodariile scotiene platesc mai putin decat ar plati intr-o Scotie independenta”.

Scotia are 10% din populatia Marii Britanii, in schimb detine capacitati de productie care asigura o treime din consumul insulei. Ministrul britanic a amenintat insa ca va cauta surse alternative de energie in Irlanda, Islanda sau in Europa daca Scotia isi proclama independenta pe 18 septembrie.

Ministrul scotian spune ca o Scotie independenta nu are de ce sa mai suporte costurile pentru o centrala nucleara construita de Marea Britanie, care va costa 35 de miliarde de lire sterline.

Liderul Scotish National Party, partidul aflat la putere in Scotia, a afirmat ca este hotarat ca pana in 2020 100% din energia Scotiei sa fie produsa prin regenerare. In acest moment doar 40% din energie este regenerabila.

In timp ce Scotia este tara cea mai batuta de vanturi din Europa, Anglia si Tara Galilor si-au construit la randul lor mari ferme eoliene de-a lungul tarmurilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente