Razboiul taxelor in Delta

Consiliul Judetean (CJ) Tulcea si Ministerul Mediului se bat in instanta pentru banii din taxele incasate de la vizitatorii care vin in Delta Dunarii. CJ Tulcea, care gestioneaza taxa de zece lei pentru intrarea in Delta, a contestat, in baza Legii Rezervatiei, tariful de 20 de lei pentru accesul turistilor, prevazut de minister.
delta dunarii
Foarte putini stiau, in urma cu o luna, ca la intrarea in Delta ar trebui sa platesti o taxa de zece lei, numita „taxa de intrare in scop turistic”. In orice caz, aceasta exista de mai bine de zece ani si este gestionata de CJ Tulcea.

De la 1 iulie 2009, potrivit unui ordin emis de Ministerul Mediului, a mai aparut o taxa de 20 de lei, ce urma sa fie perceputa anual de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), pentru eliberarea unui permis de acces in Delta.
Zilele acestea, tariful incasat de angajatii ARBDD a fost contestat in instanta de CJ Tulcea.

Reprezentantii Consiliului Judetean considera ca ordinele prin care Ministerul Mediului incearca sa impuna tarife turistilor nu sunt fundamentate pe Legea Rezervatiei, care prevede ca taxele pentru activitatile de turism in Delta sunt stabilite, la propunerea ARBDD, de catre Consiliul Judetean. Pana la limpezirea situatiei, Ministerul Mediului a suspendat temporar aceasta taxa.

„Pentru a nu leza interesul cetatenilor si pentru a evita impunerea a doua taxe in acelasi scop, am suspendat deocamdata taxa prevazuta de noi pana la clarificarea cauzei in instanta”, au declarat oficialii Ministerului Mediului. Potrivit acestora, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a emis un nou ordin pentru modificarea si completarea ordinului care prevedea taxa de 20 de lei pentru permisul anual de acces in Delta.

Documetul va aparea zilele urmatoare in Monitorul Oficial si va intra in vigoare doar dupa finalizarea procesului dintre Ministerul Mediului si Consiliul Judetean Tulcea.

„Noi ne ocupam de Delta”

„Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) se ocupa de gestionarea activitatilor in Delta. Tot ARBDD trebuie sa emita permise pentru accesul turistilor in acest loc”, a spus cu hotarare guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, pentru „Adevarul”.

El a precizat ca de la 1 iulie, cand a intrat in vigoare tariful de 20 de lei pentru permisul de acces in Delta, ARBDD a incasat circa 50.000 de lei. Potrivit lui Baboianu, in noul ordin dat de ministrul Mediului una dintre modificari are in vedere schimbarea tarifului.Pentru o zi in Delta se vor incasa 5 lei, pentru o saptamana, 15 lei, iar pentru un an, 30 de lei.

Potrivit legii, intrarea in Delta fara permis de acces constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice si de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice. Baboianu spune ca exista doar 38 de angajati ai ARBDD care pazesc granitele Deltei, ceea ce inseamna ca multi turisti care nu au auzit de aceasta taxa pot intra lejer in Delta, fara sa-i intrebe nimeni nimic, dar la fel de bine pot fi sanctionati ulterior pentru lipsa permisului de vizitator.

„Ca sa evitam niste situatii nedrepte, vom mediatiza tot mai mult necesitatea achitarii acestui tarif, astfel incat oamenii sa stie ca pot plati si la trezoreriile din fiecare localitate a Deltei”, a mai spus Baboianu.

38 de angajati ai Administratiei Rezervatiei pazesc granitele Deltei Dunarii.

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) se ocupa de gestionarea activitatilor in Delta. Tot ARBDD trebuie sa emita permise pentru accesul turistilor in acest loc.

Grigore Baboianu, guvernatorul Deltei Dunarii
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *