Reabilitarea pasunilor si recliclarea, masuri pentru a scapa de poluarea cu nitrati din Dunare si Marea Neagra

Reabilitarea pasunilor si recliclarea, masuri pentru a scapa de poluarea cu nitrati din Dunare si Marea Neagra

Ministerul Mediului si Padurilor organizeaza o sesiune de informare a cetatenilor si autoritatilor cu privire la riscurile poluarii cu nitrati, dupa care va avea loc impadurirea zonelor afectate de aceste deseuri. Activitatile se desfasoara in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.

Initiativa urmareste plantarea vegetatiei in regiunile poluate. Cei care vor implementa proiectul vor primi asistenta tehnica de la autoritati, precum si puieti forestieri pe care ii vor planta. Intretinerea ulterioara a suprafetelor impadurite este asigurata de comunele beneficiare.

Seminarii de informare pentru localnici

Totodata, autoritatile si elevii din localitatile poluate vor participa la seminarii in care se va explica riscul deversarii de nitrati in rauri si in mare.

In discutia cu autoritatile, se vor analiza modalitati adaptate fiecarei localitati de sprijinire a zonelor vulnerabile la poluare. Printre acestea se numara imbunatatirea sistemelor comunale de manipulare si depozitare a deseurilor animale si menajere, plantarea de fasii tampon de vegetatie si reabilitarea unor mici suprafete de pasuni comunale, a fantanilor, promovarea adoptarii de catre fermieri a metodelor de buna practica in managementul nutrientilor prevazute in Codul de buna practica agricola.

In seminariile adresate elevilor, tematica va fi abordata din punct de vedere practic, al lucrurilor de facut si de evitat in protejarea mediului inconjurator. Astfel, tinerii vor invata despre reciclarea diferentiata, despre impactul pe care il au deseurile menajere asupra mediului si despre anumite boli rezultate din poluari cu nutrienti.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin reducerea evacuarilor de nutrienti in corpurile de apa, promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional, si sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale. Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a evacuarilor de nutrienti in apele ce se varsa in Dunare si Marea Neagra, printr-un management integrat al solului si apelor.

Valoarea proiectului, care va fi implementat pe o perioada de 5 ani,
este de 60,04 mil euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *