Producatorii se opun propunerii UE de interzicere a fosfatilor din detergenti

Producatorii se opun propunerii UE de interzicere a fosfatilor din detergenti

Propunerea Uniunii Europene, de interzicere treptata a fosfatilor din detergentii de vase si de rufe, este contestata vehement de producatori, relateaza Green Report.

Conform Comisiei de Mediu a Parlamentului UE, acestia ar trebui interzisi din 2015 si restrictionati incepand cu 2013, in sensul in care compusii fosfati sa nu mai depaseasca concentratia de 0, 5 grame la un produs standard. Aceste substante se pot combina cu nutrienti de la plante, combinatia fiind foarte daunatoare pentru mediul acvatic. Majoritatea fosfatilor care ajung in ape provin de la fertilizantii din agricultura, furaje, canalizari si detergenti.

Producatorii se opun insa acestei propuneri, sustinand ca acesti compusi nu dauneaza mediului.

“Aceasta cantitate de fosfati care ajunge in ape este destul de mica si nu creeaza probleme mediului. […] De 10 ani in Uniunea Europeana s-a interzis nonilfenoletoxilatul, considerat toxic. El se utiliza mai putin in detergenti si mai mult in produse auxiliare industriale de spalare sau la degresanti. Dar a spune ca este interzis produsul si in tehnologiile de conditionare a deseurilor radioactive este absurd”, a declarat Aurelia Piscureanu, cercetator la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente