Schimbarea climei si turismul

Schimbarea climei si turismul

Se afirma adeseori ca fermierii se afla in prima linie a luptei cu incalzirea globala, traiul lor fiind dependent de vreme. Insa operatorii din domeniul turistic si proprietarii de statiuni turistice nu sunt mai putin dependenti, noteaza Elisabeth Rosenthal in articolul ei din cotidianul american „The International Herald Tribune”.

Imaginati-va o statiune montana ale carei telescaune sunt pozitionate in zona joasa a muntelui, unde zapada nu e suficienta. Sau un club de scufundari ale carui recifuri au cedat in fata apelor mai calde si mai tulburate. Sau un hotel dedicat golfului, aflat intr-un loc in care seceta a facut imposibila mentinerea verde a terenului de golf. Toate acestea sunt posibilitati reale, explica experti din industrie, iar efecte timpurii se fac deja simtite.

Astfel, ONU a convocat luna aceasta conferinta „Schimbarile de climat si turismul”, in cadrul careia operatori din domeniul turismului si oficiali din aproape 100 de tari au avut ocazia sa discute despre impactul incalzirii globale asupra vietii lor. „Industria turismului trebuie sa se adapteze cu rapiditate”, a concluzionat raportul final al conferintei organizate la Davos, in Elvetia.

„Intregul produs al turismului va fi afectat – fiecare destinatie are o componenta legata de clima”, explica Geoffrey Lipman, secretar-general adjunct al Organizatiei Mondiale a Turismului a Natiunilor Unite (UNWTO). „In cazul in care clima se va schimba, ceea ce stim ca se va intampla, va trebui sa ne adaptam”, a mai spus el.

„Unele natiuni vor descoperi ca au avut o industrie a turismului si ca acum ea nu mai exista”, a afirmat Lipman. „In Muntii Stancosi din Canada lucrurile stau exact invers”.

In lumea dezvoltata, operatorii din domeniul turismului nu se confrunta in general cu o criza, desi profiturile vor depinde de o adaptare corecta.
Insa de-a lungul Ecuatorului, mentinerea pe linia de plutire a industriei turismului este o problema de supravietuire. In cea mai mare parte din Africa, spre exemplu, turismul reprezinta o sursa importanta de venituri externe.

Cu toate acestea, exista un pret de platit. In contextul in care industria se bazeaza pe masini si autobuze, aer conditiont si calatorii cu avionul, turismul este o sursa majora a gazelor care produc incalzirea.
El este responsabil pentru 5% dintre emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial, s-a concluzionat in cadrul conferintei de la Davos. Tarile sarace nu detin, de obicei, fondurile necesare modificarilor ce ar trebui facute pentru ca mediul sa nu mai fie pus in pericol.

„E frumos sa vorbim despre reducerea numarului de calatorii cu avionul, insa multe state depind de acesta”, explica Lipman. „Sa ne gandim doar ce se intampla in Noua Zeelanda si Australia. Mai important, ce se intampla in tarile sarace – Insulele Maldive, Seychelles si Africa – care au nevoie de acest tip de transport, deoarece reprezinta singura modalitate prin care pot sosi turistii”.

Constientizand faptul ca turismul si modificarile climei sunt strans legate, Fiji si-a unit anul acesta Ministerele Mediului si Turismului. „Turismul este o modalitate prin care poate fi inlaturata saracia din Fiji – atat de important a devenit’, a declarat Banuve Kaumaitotoya, secretar permanent al noului Minister al Turismului si Mediului din Fiji, care a participat la conferinta de la Davos. „Fara turism, intreaga noastra economie s-ar prabusi. Asa ca trebuie sa realizam planurile necesare pentru a face fata si a ne adapta schimbarilor de clima”.

In cazul unor destinatii, atat din zone calde cat si din zone reci, schimbarea climei are deja un impact semnificativ asupra turismului si a planurilor de viitor.
In Fiji, spre exemplu, o serie de furtuni dese, despre care oamenii de stiinta afirma ca sunt cauzate de fenomenul de incalzire, erodeaza muntii si imping pamant si apa dulce in mare.
Acest lucru ameninta cu erodarea plajelor si pune in pericol recifurile de coral, care au nevoie de o cantitate considerabila de sare in apa.

Oficialii din Fiji incearca sa stopeze asemenea schimbari si impun noi standarde, cum ar fi limita deasupra careia trebuie construite bungalowurile de langa apa pentru a fi in siguranta in cazul in care nivelul mari ar creste. „In momentul de fata efectul nu e frapant, insa nu dorim ca recifurile – insula noastra – sa dispara”, spune Kaumaitotoya.

Insa realizarea unor noi proiecte de inginerie si simulari computerizate presupune folosirea unor fonduri semnificative si existenta unor persoane cu experienta in domeniu – dintre care exista destul de putine.

Pe termen scurt, incalzirea globala ofera si o serie de oportunitati, in special in zonele cu clima temperata.

Tendintele de incalzire au prelungit sezonul de golf din Antalya, Turcia, cu peste o luna, dupa cum povesteste Ugur Budak, coordonator pentru golf al companiei Akkanat Holdings. Sezonul de golf incepea in mod normal in luna martie.
Insa turistii din Marea Britanie si Germania sosesc acum in Antalya in luna februarie. „Iernile sunt mai blande, ceea ce pentru noi este foarte profitabil”, comenteaza Budak.

Pana in momentul de fata nu au aparut probleme de tipul secetelor, care exista in alte parti ale lumii, a mai explicat el. „Insa suntem constienti de faptul ca in viitor vom fi vulnerabili”.
La finalul conferintei de la Davos, UNWTO a sfatuit turistii sa ia in considerare schimbarea climei si „acolo unde este posibil, sa reduca nivelul substantelor nocive produse”.
Insa daca europenii nu vor mai zbura spre Fiji sau Antalya, saracia din aceste regiuni ale lumii va spori, explica oficiali din domeniul turismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *