Rechinii din recifurile de corali tolereaza mai usor acidificarea oceanelor

Rechinii din recifurile de corali tolereaz? mai u?or acidificarea oceanelor
Rechinii din recifurile de corali tolereaza mai usor acidificarea oceanelor
Rechinii din recifurile de corali tolereaza mai usor acidificarea oceanelor

Rechinii din recifurile de corali, precum cei din specia Hemiscyllium ocellatum, pot sa tolereze mai usor cresterea nivelului de CO2 din oceane fara sa sufere vreun impact fizic evident, potrivit unui studiu publicat joi in Australia si preluat de EFE.

Efectele acidificarii oceanelor asupra speciilor marine in urmatorul secol este una din chestiunile care preocupa oamenii de stiinta, care atribuie acest fenomen poluarii apelor de emisiile unor gaze precum CO2.

Pentru a masura impactul acidificarii, cercetatorii de la Centrul de Excelenta a Studiilor privind Bariera de Coral de la Universitatea James Cook din Australia, au expus un grup de rechini din aceasta specie la cantitati mari de CO2, considerand ca acesta va fi nivelul poluarii la sfarsit de secol.

„Am evaluat sistemul respirator al rechinilor masurand de cat oxigen au nevoie pentru a-si mentine functiile de baza in contextul conditiilor impuse de experimentul nostru”, a explicat Jodie Rummer, coautoare a studiului.

Cercetatorii au descoperit ca rechinii isi regleaza sistemul respirator pentru a combate nivelurile de aciditate din corpurile lor si ca nu sunt afectati de cantitatile mari de CO2.

Philip Munday, alt coautor al studiului, a precizat ca adaptarea fiziologica a rechinilor, care le permite sa traiasca in conditiile specifice recifurilor de coral, unde se confrunta cu o crestere naturala a nivelului de CO2, ii ajuta sa tolereze mai usor acidificarea oceanelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *