Retinerea carbonului a constituit pana acum cea mai populara metoda de a face fata emisiilor de dioxid de carbon. Acum insa companii ca Green Carbon din British Columbia, Canada, au creat o modalitate de a readuce CO2 inapoi la elementele sale de baza – carbon si oxigen. Ei o numesc reciclarea carbonului si este mult mai ieftina decat ingroparea acestuia, aproximativ 70 $ pe tona.
Atat aspectul economic cat si cel tehnologic este la fel de interesant. Exista si un avantaj in posibilitatea de a avea in continuare acces la carbon, dar si abilitatea de a-l controla, lucruri pe care nu le poti face atunci cand ingropi carbonul. Acesti doi factori a luat in considerare Viva Cundliffe, inventatoarea reciclarii carbonului. Viva Cundliffe este inginerul protectiei mediului care a lucrat cinci ani la acest proiect. Cum privesc oamenii aceste idei? Ei bine, o parte a perspectivei este a aceea de a privi carbonul ca un bun.
Procesul reciclarii foloseste caldura si „catalizatori speciali” pentru a scinda CO2 dupa combustie. Carbonul rezultat are un aspect de carbune pulverizat. Apoi el este ori reinjectat intr-o „camera, ori transportat sub forma de palet.” O alta conversie a CO2 la care se lucreaza este transformarea acestuia in acid formic.
Un prototip a fost deja testat in Kamloops in 2006. Apoi din nou in 2008 si a treia testare are loc acest an. Cundliffe afirma ca rezultatele au fost „asa cum ne-am asteptat si chiar mult mai bine.” Aceste vesti sunt extraordinare si se pare ca sunt multe de asteptat de la descoperirea lui Cundliffe.
Sursa: www.buildinggreentv.com