In Romania cantitatea de deseuri municipale generate variaza de la un an la altul, inregistrandu-se in ultimii sase ani o tendinta de crestere, determinata atat de cresterea consumului populatiei, cat si de cresterea proportiei populatiei deservite de serviciile publice.
Unul din factorii primordiali dupa care se caracterizeaza stadiul de dezvoltare a unui stat din punct de vedere economic este cantitatea de deseuri municipale generate pe cap de locuitor. Astfel, fata de majoritatea statelor dezvoltate din Uniunea Europeana, in Romania, cantitatea de deseuri generata este in general depozitata, numai un procent de 2% fiind reciclata. Din totalul cantitatii de deseuri municipale cel mai mare procentaj il detin deseurile menajere si asimilabile. Acestea au o varietate de surse de proveninta dintre care cele mai importante ar fi: gospodariile, unitatile economice, institutiile, unitatile sanitare.
Compozitia acestora variaza functie de sursa de generare, dar in general ponderea cea mai mare o au deseurile biodegradabile (in anul 2004 deseurile biodegradabile au avut un procentaj de aproximativ 49% din totalul de deseuri menajere colectate). In ordinea procentajului compozitional urmeaza: plasticul si sticla.
La nivel national se estimeaza ca odata cu cresterea populatiei vor creste si cantitatile de deseuri municipale generate.Planul national de Gestiune a Deseurilor estimeaza crestere medie de 0,8% pe an a cantitatii de deseuri municipale generate pana in anul 2013.
Deseurile municipale sunt gestionate in mod diferit in functie de de caracteristicile lor si de cantitatea in care sunt generate. Din totalul deseurilor municipale generate in tara noastra, aproximativ 40% reprezinta materiale reciclabile, din care un procent de circa 20% poate fi recuperat, nefiind contaminate. Pe de alta parte, din totalitatea deseurilor colectate, numai un procent de 2% din materialele reciclabile, pot fi valorificate. restul se elimina prin depozitare, pierzandu-se astfel, mari cantitati de materie prima si resurse energetice.
Reciclarea- o metoda de tratare si valorificare a deseurilor
Reciclarea deseurilor este procesul de refolosire a materialelor pentru obtinerea unora noi, fara utilizarea unei cantitati suplimentare de materie prima si energie. Principalele tipuri de deseuri municipale reciclabile sunt: sticla, hartia, materialele textile, lemnul etc.
De ce sa reciclam?
Fata de metodele ecologice utilizate cel mai frecvent, procedeul reciclarii deseurilor presupune cel mai mic efort din partea consumatorilor. Deseurile menajere trebuiesc mai intai sortate, inainte de a le arunca in containare, si apoi separate pe tip de deseu reciclabil (plastic, sticla, hartie).
Reciclarea aduce beneficii mari planetei, implicit mediului inconjurator si omului. Dintre beneficiile aduse mediului inconjurator amintim:
– reducerea cantitatii de deseuri ce trebuie depozitat in gropile de gunoi sau incinerata
– fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci
– energia pe care o recuperam cand reciclam un pahar de sticla poate alimenta un bec timp de 4 ore
– ajuta la conservarea resurselor naturale, precum lemnul, apa
– previne distrugerea habitatelor naturale ale animalelor, a biodiversitatii si previne eroziunea solului
Deci procesul de reciclare este unul dintre procedeele cele mai recomandate si la indemana tuturor pentru a proteja planeta nostra, sub toate formele pe care le imbraca (aer, apa, sol etc).