Reciclarea (sau hartia noastra cea de toate zilele!!)

In ultimii ani am tot auzit „Haideti sa reciclam!” sau de campaniile de reciclare……dar ce este de fapt reciclarea?..
hartie
Daca am cauta in dictionar acest cuvant am gasi: a recicla (fr.recycler.) a prelucra anumite deseuri in vederea refolosirii lor…
Acum ca stim ce insesmna, vom trece la fapte?… Unii au trecut, chiar daca intr-un numar foarte mic, dar au facut-o. Altii aud, vad si citesc peste tot in presa dar nu fac nimic.. poate ca nu sunt suficient informati sau mai simplu, nu le pasa. Ce ar trebui sa facem in acest sens..sau ce ar trebui sa facem?

Alte materii in scoli, campanii mai ample? Poate nu ar trebui sa le spunem materii, ci „metode de promovare a reciclarii” activitati initializate chiar de doamnele profesoare. Acestea ar trebui sa-i informeze pe parinti, dar si pe elevi ca atunci cand nu mai au nevoie de carti de colorat, caiete, ziare, reviste si reclame (pentru parinti ) sa le stranga si sa sune la centrele bazate pe acest lucru.

Cartile pe care copiii nu le mai folosesc, gen abecedare, carti de matematica sau alte materii sa ar trebui sa le arunce, ci sa le aduca la scoala pentru a le da altor copiii si a fi reutilizate pana cand nu mai sunt bune deloc. In acel moment, acele carti vechi ar trebui date de-asemenea centrelor bazate pe reciclarea hartiei. Cred ca fiecare om trebuie sa aibe un numar de telefon al acelor persoane.

Chiar si femeile de serviciu ar trebui invatate sa nu arunce direct ziarele, foile si caietele gasite in banci. Caietele pierdute ar trebui lasate intr-un loc unde au acces toti elevii pentru a fi luat de cel care l-a pierdut. In cazul in care nici un elev nu vine sa-l recupereze, la sfarsitul anului va fi dat unui centru de colectare a hartiei.

De exemplu, la mine in facultate dupa fiecare ora de curs am vazut o gramada de ziare lasate in banci. Ce se intampla cu ele? Ori cei care le gasesc le iau, le citesc si le arunca la gunoi, impreuna cu alte mizerii sau cel mai sigur femeia de serviciu le va arunca de-asemenea alaturi de celelalte deseuri, si unde mai punem ca se preda „ecologia„…..asa ca mai bine nu intram in detalii.

Sau daca ne gandim la cate reclame de la hypermarket-uri sunt aruncate pe jos. Poate ca lumea care mai ia din magazin le utilizeaza in bucatarie, atunci cand curata ceva, ori le folosesc in alte actiuni casnice si in final le recileaza.
Dar daca tot am inceput sa povestim cum sa strangem hartie si sa o reciclam, mai bine sa ne intrebam si cum se efectueaza practic reciclarea.
reciclare hartie
In primul rand, hartia poate fi reciclata transformand-o in pulpa si combinand-o cu pulpa din lemnele recent recoltate. Cum procesul de reciclare face ca fibrele din hartie sa se rupa, de fiecare data cand hartia este reciclata, calitatea scade.
Acest lucru inseamna un procentaj mai mare din noile fibre trebuie sa fie adaugate, sau hartia reciclata produsa va fi de calitate inferioara. Orice scris si orice culoare trebuie mai intai curatat.

Aproape toata hartia poate fi reciclata in ziua de azi, dar anumite tipuri sunt mai greu de reciclat decat altele. Hartia amestecata cu plastic sau foile de aluminiu, sau hartia cerata, lipita sau stearsa nu sunt de-obicei reciclate deoarece procesul ar fi mult prea scump. Hartia de impachetat, nu poate fi de-asemenea reciclata datorita calitatii prea sarace a hartiei.
Cateodata persoanele care se ocupa cu reciclarea solicita eliminarea partii lucioase a ziarelor, deoarece au un tip de hartie diferit. Hartia lucioasa are un strat de huma pe care unele aparate de taiat hartia nu o suporta. Majoritatea humei este eliminata de pe pulpa ca namolurile ce trebuie eliminate.

In cazul in care este acoperita cu hartie 20% din greutatea totala de argila, atunci fiecare tona de hartie lucioasa produce mult mai mult de 200kg de namol si mai putin de 800kg de fibre.

In ciuda costurilor mari de reciclare, credeti ca merita sa depunem un mic efort pentru a avea un aer mai bun? Preferam sa aruncam in continuu bani pe o noua hartie, pe noi manuale si in special pe copaci?
Cred ca ar trebui sa ne gandim de 2 ori inainte de a arunca hartia la gunoi…..

Sursa: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *