Am fost dintotdeauna si voi fi o iubitoare a cainilor, dar acum doua saptamani s-a intamplat imprevizibilul: un caine m-a muscat in parcarea blocului in care locuiesc, aparent fara niciun motiv. M-am simtit pur si simplu revoltata, dar si „tradata” in acelasi timp, pentru ca eu am fost mereu cea care ma jucam cu cateii si ii hraneam, daca se nimerea sa intalnesc vreunul cand veneam de la cumparaturi.
Vroiam sa amintesc, pe scurt, care sunt cei mai importanti pasi de urmat intr-o astfel de situatie : in primul rand, rana trebuie spalata cu apa si sapun din abundenta, si apoi dezinfectata cu apa oxigentata. Daca este mare si necesita pansare, foloseste fasa sterila si Betadine (nu iod sau alcool, pentru ca „arde” rana si microbii nu mai sunt eliminati cum trebuie, ei raman inchisi in rana si riscul de infectii creste).
Du-te cat mai rapid posibil la spital pentru tratament specializat, care consta in vaccinare anti-tetanos si o serie de 5 vaccinuri antirabice, efectuate tinand cont de o schema calculata de medic. In Bucuresti, vaccinarea se face intr-un singur loc, la Spitalul Matei Bals, in spatele spitalului Colentina, pe str. Doctor Grozovici. Vaccinul nu este deloc dureros, presupun ca acesta este una din temerile celor muscati, si nu se face, cum se zvoneste, in abdomen, ci in brat. Asa ca, in cazul in care esti muscat, nu amana vizita la medic. In ultimii ani nu s-au intalnit cazuri de rabie in Bucuresti, dar sunt alarmante celelate boli care se pot transmite de la caine la om. Din acest motiv, este foarte bine daca animalul care te-a accidentat sa fie supravegheat 10-14 zile, pentru ca daca acesta este sanatos si nu isi schimba comportamentul, inseamna ca nu sufera de vreo boala grava.
Ce m-a ingrijorat a fost numarul foarte mare de pacienti ai sectiei Antirabic, ceea ce demonstreaza ca, in ultima vreme, „prietenii necuvantatori” au devenit din ce in ce mai agresivi, posibil agasati si de oameni si comportamentul lor. In perioada sarbatorilor de iarna se intalnesc cu 50% mai multe cazuri de oameni muscati de caini, din cauza stresului provocat animalelor de petarde, artificii, dar si de frigul chinuitor de afara. O alta cauza ar fi apropierea de animalele cu pui, sau care mananca. O data efectuat tratamentul complet, corpul este imunizat pentru o perioada de 5 ani.
Dupa aceasta experienta nu chiar placuta, nu pot spune ca nu mai am acelasi interes pentru catei, doar ca incerc sa fiu mai precauta.