Reconstructia ecologica a deltei, blocata de CJ Tulcea

Ministerul mediului a alocat, in iulie 2007, fonduri bugetare pentru renaturarea a 35.000 hectare de amenajari agricole si piscicole din Delta care nu mai au potential productiv. Titularul investitiilor este Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Aceasta institutie nu are in administrare terenurile agricole si piscicole din Delta.

Terenul se afla in administrarea Consiliului Judetean Tulcea, care sustine ca nu a fost consultat de Ministerul Mediului si ARBDD cand s-au promovat investitiile ce vizeaza reconstructia ecologica a terenurilor degradate. Conform Legii ARBDD, terenurile agricole si piscicole din Delta degradate trebuie sa treaca in domeniul public de interes national, in administrarea ARBDD, pentru a fi renaturate. ARBDD nu a realizat un studiu stiintific menit sa demonstreze, fara echivoc, pierderea potentialului agricol si piscicol al acestor terenuri.

Nici CJ Tulcea nu poate demonstra ca aceste terenuri sunt apte sa produca pentru ca nu a realizat o evaluare stiintifica a potentialului productiv al terenurilor. CJ Tulcea refuza sa predea ARBDD cele 35.000 de ha pentru a fi renaturate. Gheorghe Bunduc, presedintele CJ Tulcea, a declarat ca este dispus sa cedeze toate terenurile agricole si piscicole din Delta (70.000 ha) daca Guvernul acorda administratiei judetene compensatii bugetare pentru preluarea acestor amenajari. Constantin Cabuz, secretarul CJ Tulcea, a declarat ca „nu exista temei legal pentru revendicarea respectivelor compensatii bugetare de catre administratia judeteana sau de concesionarii terenurilor agricole si piscicole din Delta. Exista insa un text de lege care ne obliga sa le cedam la ARBDD pentru a fi renaturate”, a declarat Cabuz.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *