Reconstructia ecologica de la Mahmudia isi asteapta finantarea

Reconstructia ecologica de la Mahmudia isi asteapta finantarea
Reconstructia ecologica de la Mahmudia isi asteapta finantarea

A doua mini-delta, dupa cea deja proiectata in zona Zaghen a municipiului Tulcea, ar urma sa se realizeze la Mahmudia, in fosta incinta Carasuhat. Potrivit autoritatilor locale, fostele terenuri desecate de comunisti si care ar fi trebuit sa fie destinate culturilor agricole vor fi inundate controlat, investitia fiind estimata la circa 6,7 milioane de lei. Finantarea ar urma sa fie realizata in proportie de 100% din fonduri ale Uniunii Europene, prin Programul Operational Sectorial de Mediu. Proiectul „Reconstructia ecologica a terenurilor apartinand domeniului public al Consiliului local Mahmudia in cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunarii“ a fost depus spre finantare in urma cu trei ani, iar in decembrie 2012 a fost semnat contracul pentru realizarea investitiei, iar parteneri in proiect sunt WWF (World Wide Fund for Nature) si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Potrivit declaratiei primarului Gherghina Vramulet, recent, Primaria Mahmudia a demarat procedurile de licitatie pentru acest proiect.

„Ne este foarte teama de contestatii, fiind suma destul de mare, ne gandim ca si interesele sunt mari. Si deja ne-am obisnuit ca la orice licitatie pe care o incepem sa stam sa asteptam termenele pentru contestatii. Astfel, lucrarile intarzie foarte mult. Aici au vrut sa faca agricultura, dar niciodata nu s-a intamplat nimic. Numai ciulini au crescut pe hectarele acestea. Noi acum vrem sa cream din nou delta, asa cum o stim noi, localnicii, din copilarie. Vrem sa avem, practic, o mini-delta care sa apartina administratiei locale, unde oamenii din zona sa se poata indrepta spre ocupatiile traditionale, sa se reapuce de pescuit. Vrem sa le oferim localnicilor o alternativa”, a spus Gherghina Vramulet.

Terenul pe care ar urma sa se realizeze mini-delta este de aproape 1000 de hectare si, in urma cu 30 de ani, era acoperit de ape.

Si zona Zaghen va fi renaturata

In ceea ce priveste reconstructia ecologica a Zaghenului, din imediata vecinatate a municipiului Tulcea, investitia a primit deja finantare. Aici va realiza reconstructie ecologica pe un teren de 147 de hectare, iar investitia urmeaza sa fie gata in termen de 32 de luni de la inceperea lucrarilor. La momentul de fata, licitatia pentru renaturarea zonei Zagen este blocata din cauza unei contestatii la caietul de sarcini.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,334FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente