Record de voluntari in desertul Olteniei, in cadrul campaniei „Romania prinde radacini”

0
290

Campania de impadurire „Romania prinde radacini”, initiata de Realitatea TV, a adunat duminica un numar record de peste 4.000 de voluntari in judetul Dolj. Acestia au plantat aproximativ 40.000 de puieti de salcam pe un teren de 9 hectare, afectat de fenomenul de desertificare, de langa localitatea Dabuleni.
voluntari
Ca si pana acum, s-au alaturat oamenilor de rand o serie de personalitati din lumea politica, sportiva sau culturala, reprezentanti marcanti ai judetului si ai localitatii Dabuleni, care au dat un semnal „verde” plantand un arbore. Printre cei care au participat la actiunea de duminica se numara presedintele Senatului – Mircea Geoana, ministrul Mediului – Nicolae Nemirschi, ministrul Apararii – Mihai Stanisoara, europarlamentarii Rovana Plumb si Marian Jean Marinescu, deputatul PSD de Dolj Valeriu Zgonea, senatorul PSD de Dolj Lia Olguta Vasilescu.

Au mai plantat arbori Misu Negritoiu si interpreta de muzica populara Elena Prodan – originari din Dabuleni, celebrul medic Irinel Popescu, presedintele Consiliului Judetean Dolj – Ion Prioteasa, primarul localitatii Dabuleni, Nicolae Dragoi.

La actiune au mai fost prezenti voluntari Petrom, dar si presedintele organizatiei MaiMultVerde – Dragos Bucurenci, insotit si el de un grup de voluntari. In total, la impadurirea terenului de 9 hectare de la Dabuleni au participat peste 4.000 de oameni, cel mai mare numar de voluntari din cele cinci zile de plantare organizate pana acum in cadrul campaniei „Romania prinde radacini”.

Terenul de la Dabuleni face parte din „Sahara Olteniei”, o suprafata de peste 100.000 de hectare curpinsa in perimetrul delimitat de localitatile Calafat – Poiana Mare – Sadova – Bechet – Dabuleni si fluviul Dunarea afectat de fenomenul de desertificare.

Campania „Romania prinde radacini” este o initiativa a televiziunii de stiri, desfasurata cu sustinerea Petrom, sprijinita de Regia Nationala a Padurilor Romsilva si de organizatia non-guvernamentala MaiMultVerde si realizata in parteneriat cu Consiliul Judetean Dolj si cu Consiliul Local Dabuleni.

Campania „Romania prinde radacini” face parte din programul „Cod Verde”, prin care Grupul Realitatea-Catavencu se implica responsabil si sustinut in politicile de mediu.

Etapa din aceasta primavara a campaniei a inceput pe 15 martie cu plantarea a peste 35.000 de arbori la Suditi – Ialomita si continua pe 27 martie cu impadurirea unui teren din municipiul Iasi. In prima zi de plantare au venit la Suditi peste 2.000 de voluntari – oameni de rand, dar si politicieni, sportivi, reprezentanti ai comunitatii locale.

In 2008, cu participarea a peste 5.000 de voluntari, s-au plantat peste 75.000 de puieti pe suprafete insumand peste 15 ha din judetele Suceava, Neamt si Bacau. Si anul acesta vor continua plantarile in aceste judete, dar ele se extind si in alte areale. Lucrarile se desfasoara in colaborare cu consiliile judetene si cele locale.

Campania ecologista se va intinde pe o durata de 5 ani, cu plantari succesive primavara si toamna, iar Realitatea TV va transmite in direct aceste mari actiuni de voluntariat in sprijinul padurii si al unui viitor mai curat pentru generatiile viitoare. IAA Romania si Gala „Oameni pentru oameni” au premiat campania „Romania prinde radacini” pentru cel mai bun program comunitar pe 2008.

Impadurirea realizata cu sprijinul voluntarilor este o actiune care s-a desfasurat cu succes si in alte state europene si urmareste sa atraga atentia autoritatilor, mediului politic si al celui de afaceri, dar si societatii civile pentru restabilirea raporturilor normale intre om si mediu. Campania „Romania prinde radacini” este un demers civic privat, apolitic si non-profit, fiind doar primul pas indreptat catre regenerarea fondului forestier national.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.