Recurs in interesul legii referitor la unele infractiuni privind fondul forestier

Procurorul general al Romaniei a inaintat, joi, Inaltei Curti de Casatie si Justitie Recurs in interesul legii privind consecintele modificarii, in sensul reducerii, a pretului mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, in privinta infractiunilor ce aduc atingere fondului forestier.

Examenul jurisprudentei actuale, in materie penala, evidentiaza trei orientari cu privire la acest aspect si, prin urmare, caracterul neunitar al practicii judiciare, potrivit recursului inaintat de Procurorului general al Romaniei.

Intr-o prima orientare, instantele sesizate cu judecarea unor fapte savarsite inainte de majorarea pretului mediu al metrului cub de masa lemnoasa pe picior, au dispus achitarea inculpatilor, in baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. b din Codul de procedura penala. In aceasta abordare, instantele au considerat ca, data fiind majorarea pretului mediu al metrului cub de masa lemnoasa pe picior, valoarea pagubei nu mai depaseste de 5 ori pretul, iar faptele constituie contraventii la regimul silvic.

Intr-o alta orientare, alte instante au pronuntat solutii de condamnare a inculpatilor, cu motivarea ca pretul mediu nu poate fi considerat element constitutiv al infractiunii ci doar un criteriu pentru determinarea pagubei, in functie de care depinde incriminarea, iar incidenta sa este raportata la momentul consumarii fapte. S-a considerat ca nu este posibila dezincriminarea unor infractiuni numai prin efectul actualizarilor de preturi facute de ministrul de resort, intrucat acest fapt ar fi contrar dispozitiilor art. 23 alin. 12 din Constitutie si art. 2 din Codul penal.

Cu privire la acelasi aspect, unele instante au dispus achitarea inculpatilor, in baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. d din Codul de procedura penala, motivandu-se ca valoarea pagubei face parte din latura obiectiva a infractiunii, iar in conditiile in care nu este realizata aceasta cerinta, faptei ii lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.

Procurorul general considera ca solutia legala este acea a achitarii inculpatilor, in temeiul art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. d din Codul de procedura penala.

Pentru mai multe informatii, puteti consulta integral Recursul in interesul legii inaintat de Procurorul general.

Sursa: Avocatnet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *