Intentiile guvernantilor de a reduce certificatele verzi acordate pentru energia electrica produsa pe baza de energie regenerabila ar putea afecta construirea unei noi centrale termice, pe biomasa, la Suceava.
Conducerea Adrem Invest Bucuresti a anuntat recent demararea investitiei de realizare a noii centrale termice, dupa semnarea contractelor cu firma General Construct, pe partea de constructie, si cu austriecii de la Urbas, pe partea de furnizare a utilajelor din care e compusa centrala termica.
Chiar de tocmai au dat startul unei investitii de peste 90 de milioane de euro, reprezentantii Adrem s-au aratat nemultumiti de schimbarile legislative care le afecteaza buna functionare a acestui proiect.
Ingrijorati de viitorul centralei termice
In cadrul unei discutii cu primarul Sucevei, Ion Lungu, reprezentantii Adrem Invest s-au aratat ingrijorati de viitorul centralei termice, in conditiile in care atunci cand au pornit la drum sa faca centrala s-au bazat pe anumite calcule, care au fost date peste cap intre timp.
Mai exact, la inceput se acordau trei certificate verzi, in valoare de 165 de euro, pentru fiecare MW produs si livrat in sistem, pentru ca acum sa se acorde numai doua certificate verzi, in valoare de 110 euro. Mai mult, intentiile Guvernului sunt de a reduce numarul de certificate verzi acordate producatorilor de energie verde.
Lungu: In masura in care subventiile de energie verde se reduc, au o problema financiara
„Nu sunt avocatul lor, dar e o chestie care nu e in ordine, sa schimbi regulile in timpul jocului. Ei si-au facut o fundamentare de buget pe baza certificatelor verzi acordate, pentru ca pretul mic cu care s-au angajat sa furnizeze energia termica la gardul centralei rezulta tocmai din subventia de care beneficiau ca producator de energie verde. In masura in care subventiile de energie verde se reduc, au o problema financiara”, a spus primarul Sucevei, dupa discutiile purtate cu reprezentantii Adrem Invest.
Noua centrala ar trebui sa produca energie electrica in paralel cu energie termica
Conform proiectului, centrala de cogenerare de la Suceava, care va produce energie electrica in paralel cu cea termica, va avea o putere de 130 MW – energie termica si 31 MW – energie electrica.
Aceasta ar urma sa alimenteze 22.500 de apartamente conectate la sistemul de termoficare, 155 de case particulare, 530 de agenti economici si 38 de unitati bugetare din municipiul Suceava.
In baza contractului incheiat cu Primaria Suceava, Adrem Invest are obligatia ca o perioada de minim cinci ani sa furnizeze gigacaloria la un pret de 116 lei la gardul centralei plus TVA, la care se vor mai adauga costurile de transport si distributie, pana la consumatorul final – aproximativ 90 de lei.
In prezent, populatia beneficiaza de caldura si apa calda la un pret de 185 de lei pe gigacalorie, dar costul de producere este aproape dublu, diferenta fiind suportata din bugetul local, sub forma de subventii.