Elevii ecologisti, in lupta pentru un mediu sanatos

Elevii ecologisti, in lupta pentru un mediu sanatos
Elevii ecologisti, in lupta pentru un mediu sanatos
Elevii ecologisti, in lupta pentru un mediu sanatos

Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, operator national al mai multor programe FEE (Foundation for Environmental Education) a lansat o noua editie a atractivei campanii “Litter less – Mai curat” din cadrul programului YRE (Young Reporters for the Environment / Tineri reporteri pentru mediu). Castigatorii premiului I la nivel national pot participa la o misiune internationala de mediu ce va avea loc intr-o capitala europeana. Anul trecut, doi elevi si un profesor de la Palatul Copiilor Bacau au participat la misiunea internationala de mediu care s-a desfasurat in Copenhaga.

Lectii de la specialistii in mediu

Si anul acesta, elevii de la Cercul de Protectia Mediului – Ecologie din cadrul Palatului Copiilor Bacau sunt implicati in actiuni de aprofundare a notiunilor legate de mediu si mai ales de protectia acestuia. Astfel, tinerii preocupati de sanatatea mediului in care traiesc vor urmari incercand sa inteleaga fenomenul de generare a deseurilor de catre cetateni. In plus, ei se vor stradui sa inteleaga modul in care se realizeaza gestionarea acestor deseuri, ce se face bine in acest proces, ce ar mai putea fi imbunatatit, pentru ca realitatea inconjuratoare sa se schimbe in bine si din acest punct de vedere. Elevii au observat mai intai realitatea inconjuratoare si au analizat cifrele furnizate de autoritatile din domeniul reglementarii si gestionarii problemei deseurilor. Ei au discutat cu Maria Ionos, consilier la Agentia de Protectie a Mediului (APM) Bacau, pe subiectul inchiderii celor sase depozite de deseuri neconforme din judet si construirea actualului depozit ecologic, cu fonduri europene, ca parte integranta a proiectului «Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Bacau». Investitia, in valoare de 20 milioane euro, din care 15 milioane euro nerambursabili, a rezolvat o problema importanta de mediu: contaminarea panzei freatice cu contaminantii din deseurile supuse degradarii in timpul depozitarii. Statia de epurare a levigatului, pe care elevii au vazut-o in functiune, o adevarata bijuterie tehnologica isi face treaba cu succes, apa rezultata la sfarsitul procesului de epurare avand aspectul si proprietatile fizice si chimice ale unei ape potabile, spun micii ecologisti.

Depozitul ecologic de deseuri, bun, dar nu de ajuns

Echipa de elevi s-a deplasat la depozitul ecologic de deseuri de la firma Soma, operatorul de salubritate al orasului Bacau, pentru a vedea pe viu aspectele cu care se confrunta cei care gestioneaza in prezent aceasta problema. “Oricat de multe celule de depozitare ecologice s-ar construi la marginea orasului, acestea nu vor fi suficiente atata timp cat nu se va face o colectare selectiva adevarata a deseurilor. Pentru aceasta e nevoie de o constientizare avansata a populatiei, in special a celei adulte, care manifesta o reticenta foarte mare in privinta colectarii selective a deseurilor”, a fost una dintre concluziile la care au ajuns elevii de la Cercul de ecologie din cadrul Palatului Copiilor Bacau. De altfel, acest fapt a fost constatat inca de anul trecut, cand aceeasi echipa a aplicat si analizat un chestionar pe un esantion de populatie reprezentativ, chestionar ce a vizat comportamentul populatiei in privinta colectarii selective a deseurilor generate de cetateni. Elevii cred ca prin inchiderea depozitelor locale, s-au rezolvat probleme locale acute, insa, din pacate, acestea au generat la randul lor alte probleme. “Transportarea cantitatilor impresionante de deseuri din tot judetul la depozitul ecologic de langa oras – aproape 600 de tone zilnic – inseamna printre altele mutarea gunoiului din mediul rural in cel peri-urban. Transportul in sine reprezinta consum de resurse, consum de energie si implicit generare de dioxid de carbon, gaz cu efect de sera ce conduce la accentuarea fenomenului incalzirii globale”, sustin elevii.

68 de litri de apa pentru spalarea unui bidon de tip PET murdarit

Pe de alta parte, deseurile reprezinta o adevarata resursa pentru industriile reciclatoare, dar pentru a fi atractive este necesar sa ajunga la procesator cat mai selectate. Asa elevii au aflat ca pentru a curata un bidon de tip PET murdarit sunt necesari 68 litri de apa, adica jumatate din necesarul mediu zilnic al unui om care traieste in zona noastra. Lipsa sau nefunctionarea unitatii de sortare a deseurilor inainte de depozitarea deseurilor care duce la umplerea intr-un ritm alert a celulei de depozitare, compostarea deseurilor organice in gospodariile individuale care ar putea duce la o scadere accentuata a cantitatii de deseuri transportate la depozitul ecologic, precum si distribuirea de lazi de compostare gospodariilor individuale din mediul rural prin programul “BioAgreabil” prin care s-a urmarit reducerea cantitativa a deseurilor la sursa sunt alte concluzii la care au ajuns elevii de la Palatul Copiilor. Ei propun promovarea unor actiuni de constientizare avansata a populatiei rurale asupra beneficiilor realizarii de compost in propria gospodarie si promovarea tehnicilor necesare in acest scop, in conditiile in care 48 la suta din deseurile casnice sunt din categoria biodegradabila. “In plus, gospodarii ar economisi resurse financiare considerabile producand ei insisi ingrasamantul natural necesar pentru cultivarea de legume, mai naturale si probabil mai gustoase”, sustin elevii bacauani. In prezent, se valorifica intr-o proportie satisfacatoare deseurile de tip PET prin efortul voluntarilor pauperi care au gasit in aceasta indeletnicire o forma de supravietuire. Un pret de achizitie stimulativ si pentru celelalte tipuri de deseuri reciclabile ar conduce la un indice de reciclare superior si un aspect al mediului imbunatatit. In prezent, elevii Cercului „Protectia Mediului – Ecologie” de la Palatul Copiilor Bacau si coordonatorul lor, prof. Dumea Nela, sunt implicati in diverse activitati tematice, participand la igienizarea spatiilor naturale din jurul orasului prin programe de tipul „Let’s do it!”, la plantarea de puieti sau la promovarea si sprijinirea conservarii biodiversitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *