Respiram pe raspunderea noastra

O simpla documentare de rutina a “Evenimentului zilei” a dezgropat, ieri, in numai cateva ore, “pisicile moarte” din curtea Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANPM).Bucuresti

La primele ore ale diminetii, directorul ANPM Bucuresti, Costel Nedelcu, declarase pentru EVZ ca statiile de monitorizare a calitatii aerului din oras sunt in stare de conservare, pentru ca nu mai sunt bani pentru inlocuirea pieselor uzate. Practic, inregistrarea noxelor din Bucuresti a fost lasata de izbeliste.

La momentul discutiei, nu existau bani in bugetul agentiei pentru repunerea in functiune a statiilor.

Ministerul Mediului: “Suntem preocupati”

Imediat, aparatul birocratic al Ministerului Mediului s-a pus in miscare. Purtatorul de cuvant al ministerului, Dragos Nacuta, s-a declarat surprins sa afle ca statiile de monitorizare nu functioneaza. Apoi, preocuparea pentru rezolvarea problemei a crescut, din ora-n ora. Pe la pranz, Nacuta ne declara: “Domnul ministru a inaintat un proiect de hotarare de guvern, solicitand 500.000 de lei
pentru reparatiile statiilor de control. Ne-am ingrijit de alimentarea financiara a instalati ilor de monitorizare, suntem pre ocupati ca acestea sa functioneze”.

De la 500.000 de lei la 4 milioane, in cateva ore

Intre timp, corespondentii EVZ din tara transmit ca statiile de monitorizarea a calitatii aerului sunt inchise partial si la Constanta si Iasi. Motivul era acelasi: lipsa banilor pentru inlocuirea pieselor uzate.

Surprinzator, Ministerul Mediului revine imediat cu o rectificare, prin vocea aceluiasi Dragos Nacuta: “Stim si de celelalte statii din tara. De fapt, suma solicitata de la guvern nu este de 500.000 de lei, ci de 4 milioane de lei”.

Statiile de monitorizare a calitatii aerului inregistreaza con centratiile din aer ale urmatoarelor substante poluante: dioxid de azot, dioxid de sulf, plumb si pulberi.

Depasirea parametrilor reprezinta semnale de alarma care trebuie transmise autoritatilor si aduse la cunostinta populatiei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente