Resursele energetice, „arma” rusilor in politica externa

0
634

Majoritatea rusilor apreciaza ca Moscova trebuie sa isi foloseasca resursele energetice ca arma in politica externa, arata un sondaj al centrului Levada.

59% dintre rusi au raspuns afirmativ la intrebarea „Credeti ca autoritatile ruse trebuie sa foloseasca dependenta tarilor europene de petrolul si gazul rus pentru a-si atinge obiectivele de politica externa?”. Doar un rus din cinci – 20% – a raspuns „nu” la aceasta intrebare.

In acelasi timp, rusii considera ca Occidentul aduce critici tarii lor, numai pentru ca „vizeaza sa discrediteze” Rusia. Rezultatele sondajului au evidentiat ca 48% dintre rusi sunt de acord cu aceasta opinie, si doar 8% apreciaza ca acestea se explica printr-o ingrijorare reala a Europei de Vest in ceea ce priveste situatia din aceasta tara.

Rezultatele acestui sondaj pun astfel in evidenta aversiunea pe care o are poporul rus fata de Occident. Dupa fascinatia din urma cu 15 ani pentru Occident, declansata de perestroika lui Mihail Gorbaciov, in Rusia lui Putin domnesc indiferenta si chiar respingerea Vestului.

Totusi, cifrele acestui sondaj au aratat si faptul ca majoritatea rusilor au observat o ameliorarea a relatiei Rusia- Occident in timpul presedentiei lui Vladimir Putin.

Sondajul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 1.600 de persoane intre 10 si 13 august, informeaza NewsIn.

Sursa: 9am

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.