Dropiile reapar in campia din sud-vestul tarii

Dropiile reapar in campia din sud-vestul tarii

O buna perioada dropiile erau mandria campiilor din sudul Romaniei. Din motive obiective, aceste pasari care erau considerate o fala a tarii noastre au cam disparut. Iata ca in campia timisana sunt semnalate cateva exemplare “transfrontaliere”.

La acest lucru nedorit privind exterminarea au contribuit interventiile brutale in agricultura, prin tulburarea habitatului, alaturi de braconaj si alte modalitati de ucidere sau capturare a frumoaselor pasari de stepa.

O veste imbucuratoare privind dropiile este publicata de ziarul Puterea.ro. Potrivit acestei publicatii: “Dropiile au inceput sa reapara pe miristile din vestul tarii, dupa ce in urma cu cateva zeci de ani fusesera declarate disparute ca specie.

„Cel care vede cate-o dropie se poate considera norocos. Apar foarte rar, pentru ca sunt foarte putine. Oficial, in judet noi nu avem dropii, cele care apar fiind venite din tarile vecine, de la sarbi sau de la unguri”, a declarat Dan Condrea, secretarul Clubului de vanatoare Sannicolau Mare, citat de Agerpres.

„Dropiile vazute prin judet sunt «transfrontaliere» si ajung si in stepa timiseana, mai ales din statiile de cercetare ale ungurilor, din apropierea granitei, care, dupa cate stiu, deruleaza un program finantat cu bani europeni pentru cresterea dropiilor.
De la ei mai zboara si ajung si la noi”, a completat Corneliu Lera, presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Timis. Si sarbii au rezervatii de dropii de peste 4.500 de hectare, in zona Mokrin, foarte aproape de Beba Veche-Valcani. Banatenii par sa se multumeasca doar a privi aceste pasari rare…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *