“Revolta” din Micesti impotriva amplasarii unei antene de telefonie mobila a ajuns in atentia prefectului de Alba

“Revolta” din Micesti impotriva amplasarii unei antene de telefonie mobila a ajuns in atentia prefectului de Alba
“Revolta” din Micesti impotriva amplasarii unei antene de telefonie mobila a ajuns in atentia prefectului de Alba

Peste 200 de persoane care locuiesc pe strazile Valea Aurului, Sesuri, Huedin, Tarnita (fosta Garii), Apuseni si Oasa din Micesti se “lupta” pana in panzele albe pentru sanatatea lor. Luni, reprezentantii acestora au cerut ajutorul prefectului judetului Alba, Gheorghe Feneser, pentru a opri amplasarea antenei unei companii de telefonie mobila la 50 de metri de prima locuinta. Reprezentantul guvernului in judet le-a promis cetatenilor ca miercuri o sa trimita reprezentanti ai Institutiei Prefectului la fata locului, pentru mai multe cercetari.

Potrivit cetatenilor din zona, antena va fi amplasata in zona vechiului poligon de trageri din Micesti, in apropierea locatiei unde anual se desfasoara sarbatoarea „Tropote Tara Vinului”. Terenul are o suprafata de 876 de mp, iar proprietarii l-au inchiriat cu 150 de euro pe luna companiei de telefonie mobila.

Familiile care locuiesc pe aceste strazi incearca de anul trecut stoparea radiatiilor la care ar putea fi supusi, daca una dintre cele mai mari companii de telefonie mobila din Romania isi va amplasa antena la 50 de metri de prima casa.
Primaria Alba Iulia a aprobat companiei de telefonie mobila un certificat de urbanism, pentru care reprezentantii firmei ar fi pus la dosar un PUD cu o harta satelit din 2008, pe care nu aparea nicio casa in apropiere.

Un numar de opt locuitori din zona au venit, luni, in audienta la prefectul Gheorghe Feneser pentru a cere ajutorul institutiei in ceea ce priveste amplasarea antenei la 50 de metri de prima casa.

Pana luni, proprietarii de pe cele patru strazi din Micesti au adunat 200 de semnaturi pentru oprirea amplasarii antenei de telefonie mobila de 2.200 MHz in zona Poligon.

In urma reclamatiilor inregistrate la Directia de Sanatate Publica Alba, locatarii din zona au primit ca raspuns ca „statia de telefonie mobila respecta standardele EN 50385”.

„Din documentatia societatii de comunicatii se estimeaza ca densitatea de putere a campurilor electromagnetice de radiofrecventa emise de statiile de baza ce vor fi instalate in Alba Iulia, extravilan Micesti (zona Pinu Babei) se vor incadra in limitele maxime admise prevazute in normele privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz, aprobate prin Ordinul Ministerului Sanatatii cu nr. 1193/29.09.2006”, se mai arata raspunsul transmis de DSP Alba in data de 7 martie Agentiei de Mediu Alba.

Cetatenii doresc ca institutiile de stat sa le apere viata si sunt ingrijorati de efectele radiatiilor electromagnetice neionizate asupra sanatatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *